Hlavní obsah

K pašování drog do Německa používali i jízdní kola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čeští policisté zadrželi v únoru na jihu Čech kilogram kvalitního metamfetaminu za milión korun směřující do Německa. Pašeráci přepravovali drogy v menších dávkách, používali i jízdní kola.

Zásahovka zadržela obchodníky s drogami Video: Policie ČR

 
Článek

V Německu způsobil metamfetamin z Česka s vysokým obsahem účinné látky v kombinaci s dalšími drogami smrt dvou lidí. Na policejním webu to v pátek oznámila mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Čeští detektivové z protidrogové centrály provedli spolu s kolegy z Německa a Rakouska zátah v tržnici ve Strážném na Prachaticku, která byla údajně středem obchodu s metamfetaminem a také marihuanou.

Ženě hrozí až 12 let vězení

„Obchod v tržnici v obci Strážný organizovaly osoby vietnamské národnosti. Převážnou část odběratelů tvořili občané Německa a Rakouska, kteří v určitých stáncích drogy nakupovali," sdělila Kudláčková. Detektivům se podle ní podařilo zadržet hlavní organizátorku obchodů. Nyní je žena ve vazbě a hrozí jí osm až dvanáct let vězení.

Foto: Policie ČR

Zabavené drogy

„Pachatelka u sebe měla vždy jen omezené množství drogy, které ukrývala na různých místech, zejména mezi potravinami. Při domovních prohlídkách nalezli policisté největší objem metamfetaminu v mrazničce," uvedla mluvčí centrály. Po jednom ze spolupachatelů bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Zadržet se podařilo také několik pašeráků, kteří drogy přepravovali do zahraničí a tam je dál prodávali nebo sami užívali.

„Pro nelegální vývoz látek používali různé dopravní prostředky, například i jízdní kola. Drogu ukrývali na nejrůznějších místech v dopravních prostředcích i na těle či v tělních dutinách," doplnila mluvčí. Policie nevylučuje, že budou zatčeni a obviněni ještě další lidé, protože případ dosud není uzavřen.

Foto: Policie ČR

Zabavené drogy

„V souvislosti s distribucí metamfetaminu, pocházejícího z tržnice v obci Strážný, byla v Německu prověřována dvě úmrtí jeho uživatelů," oznámila Kudláčková. „Jako příčinu smrti nakonec experti určili kombinaci užití metamfetaminu s vysokým obsahem účinné látky a syntetického opiátu fentanyl, získaného z transdermálních náplastí, určených zejména k tišení bolestí doprovázejících nádorová onemocnění," upřesnila.

Poptávka stále roste

Poptávka po českém metamfetaminu a marihuaně v sousedních zemích podle protidrogové centrály neustále roste. Vývoz drog do Německa a Rakouska je úzce spojený právě s vietnamskými tržnicemi na české straně hranic.

„Právě zapojení organizovaných zločineckých skupin původem z Vietnamu do velkoobjemové produkce metamfetaminu a netechnického konopí lze označit za současný nejprogresivnější trend v oblasti drogové kriminality v ČR," míní mluvčí centrály.

Reklama

Výběr článků

Načítám