Hlavní obsah

Za výrok o zbabělci zprostil soud státního zástupce kárné žaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Označením svého nadřízeného za zbabělce státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Pavel Komár nedopustil kárného provinění. Rozhodl o tom ve středu Nejvyšší správní soud (NSS), který Komára zprostil kárné žaloby. Komár v mailu adresovaném všem zaměstnancům úřadu označil odcházející šéfa olomouckých žalobců Radima Daňhela za zbabělce a dodal, že by se měl stydět.

Pavel Komár u kárného senátu Nejvyššího správního souduVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

„Za mě jsi zbabělec, který utíká z boje poté, co zjistil, že na svou funkci nestačí, a protože se to stydí přiznat, schovává to za existenci poboček. Měl by ses stydět,“ stálo v mailu, který Komár rozeslal všem svým kolegům.

Daňhel rezignoval na svou funkci vrchního státního zástupce v Olomouci letos v létě. Vysvětlil to osobními i profesními důvody spočívajícími zejména v nemožnosti efektivního řízení úřadu při existenci poboček vrchního státního zastupitelství v Ostravě a Brně.

Právě brněnská pobočka vede vyšetřování brněnské bytové kauzy, kde stopy vedou i do prostředí brněnské ODS.

Stříž podal kárnou žalobu na žalobce Komára kvůli dehonestační komunikaci

Domácí

V reakci na mail pohnal Komára nejvyšší státní zástupce Igor Stříž před kárný senát. „Dopustil se neuctivého jednání a porušil povinnosti státního zástupce vystříhat se všeho, co by mohlo ohrozit vážnost funkce státního zástupce a zachovávat úctu k ostatním státním zástupcům,“ odůvodnil svou kárnou žalobu. Soud v jednání Komára kárné provinění neshledal.

Nejen bázlivý, ale i submisivní

Komár před kárným senátem nijak nezapíral a do svého bývalého šéfa se bez okolků pustil, přičemž nešetřil ani ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Daňhelův přístup Komár ve svém vyjádření označil za bázlivý, nestatečný, zbabělý a submisivní. „Zrušení poboček by vedlo k ohrožení kauz, které se tam vyšetřují,“ zdůraznil Komár.

Komár Daňhelovi vyčítal, že se za své podřízené nepostavil, když ministr Blažek na žalobce útočil zejména na sociální síti X. Tam například ministr v souvislosti s vývojem v brněnské bytové kauze použil na adresu žalobců slova o veřejném lynči a systémovém selhání.

„Měl jsem za to, že tento atak ze strany pana ministra je výhružkou vůči státním zástupcům, že by na to bylo potřeba reagovat. Kolega Daňhel ale mlčel,“ řekl Komár a dodal další případy, kdy čekal, že se olomoucký šéfžalobce ozve, ale nestalo se tak.

Daňhel vedl olomoucké vrchní státní zastupitelství od poloviny července loňského roku. Ve funkci nahradil Iva Ištvana, jehož náměstkem býval právě Komár. Letos v červnu Daňhel oznámil rezignaci, funkci pak opustil v polovině léta. Novým olomouckým vrchním státním zástupcem se stal Radim Dragoun, bývalý ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Vrchní žalobce Daňhel k překvapivému odchodu: Není za tím brněnská bytová kauza

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám