Hlavní obsah

Jsem v hmotné nouzi a chci 140 tisíc na spotřebiče a elektrokolo, tvrdil muž. Od úřadu dostal tisícovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Se zcela jasným požadavkem se dostavil na pardubický úřad práce místní invalidní důchodce. Požadoval totiž poskytnutí dávky mimořádné okamžité pomoci v hmotné nouzi ve výši 140 tisíc korun, aby si mohl koupit pračku, ledničku, oblečení, skříň a elektrokolo. Úřad mu přiznal tisíc korun a invalidní důchodce se začal soudit. Ovšem marně.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úřad po prozkoumání situace muži přiznal dávku ve výši 500 korun na pračku a ve stejné výši na ledničku s tím, že není potřeba, aby si kupoval nové vybavení, neboť opotřebené, ale funkční spotřebiče se dají koupit za zlomek ceny nových.

Invalidní důchodce se s tím nesmířil a stěžoval si na ministerstvu práce a sociálních věcí. Když ani tam neuspěl, podal žalobu k pardubickému soudu. Soud muži nevyhověl s tím, že vzhledem k jeho příjmu nebyl považován za osobu v hmotné nouzi, pročež přístup úřadu při poskytnutí příspěvku na opotřebené spotřebiče byl v pořádku.

Ani to ale invalidního důchodce neuspokojilo a s kasační stížností se obrátil na Nejvyšší správní soud. U senátu v čele s Petrou Weissovou ale taktéž nepochodil. Soudci především upozornili, že muž má invalidní důchod přes 16 tisíc korun a náklady na bydlení ve výši 4,5 tisíce korun.

„Lze dovodit, že stěžovateli zbývají volné finanční prostředky. Jeho jistou neochotu získat prostředky jinou cestou či pořídit levnější, již použité spotřebiče, nelze klást k tíži správních orgánů,“ konstatovali soudci s tím, že muž nevyužil ani nabídky úřadu, který ho nasměroval na místní charitu, kde mohl získat další pomoc.

Uříznu ti hlavu a budeš lítat vzduchem. Za týrání manželky půjde důchodce do vězení

Krimi

Reklama

Související témata:
Hmotná nouze

Výběr článků

Načítám