Hlavní obsah

Jihočeští hasiči bojují s požárem lesa na Prachaticku

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S plameny, které ničí les u obce Volovice na Prachaticku, bojuje od středečního odpoledne osm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z Prachatic, Volar a Záblatí.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Informaci o požáru dostalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru (HZS) Jihočeského kraje krátce před půl čtvrtou odpoledne. Průzkum místa, kde oheň vypukl, ukázal, že se jedná o požár vzrostlého lesa, ke kterému je velmi obtížná přístupová cesta," popsala Právu složitou situaci, s níž se hasiči potýkají mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů.

"Nejvhodnější trasu pro požární techniku a přesné určení místa požáru určil na čtyřkolce místní hajný. Oheň zachvátil přibližně hektar lesa. Vzhledem k jeho rozsahu povolal velitel zásahu další cisterny z prachatické požární stanice a jednotky SDH z Volar,“ uvedla mluvčí.

Dodala, že jedná o les, který dosud není po polomech vyčištěný a kde jsou v bezprostřední blízkosti požáru na hromadách klády a větve. „Požární technika nemá šanci dostat se až přímo k požáru a zasahující jednotky musely natáhnout asi kilometr dopravního vedení, jehož pomocí je na požářiště přiváděna voda,“ upřesnila Matějů s tím, že bylo nutné povolat k hašení i leteckou službu.

Stroj vzlétl dvakrát a těsně před osmnáctou hodinou podařilo dostat plameny pod kontrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám