Hlavní obsah

Jeho pes zabil dítě, dostal dvouletou podmínku

Právo, Novinky, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov
Aktualizováno

Okresní soud v Přerově uložil v pondělí Lukáši Černoškovi, jehož pes usmrtil v bytě v Přerově roční dítě, dvouletý podmíněný trest se zkušebním odkladem na tři roky. Podle soudu jedenatřicetiletý muž nezajistil dohled nad psem a jeho výcvik. Soud mu rovněž nařídil zaplatit 600 tisíc korun jako nemajetkovou újmu pozůstalým.

Lukáš Černošek u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat a Černošek si nechal lhůtu na rozmyšlenou, zda tak učiní. Muž byl obžalován z trestného činu usmrcení z nedbalosti, původně mu hrozilo až šest let vězení.

„Jeho vina byla prokázána bez důvodných pochybností. Psa vychoval jen amatérsky. Důkazy to jednoznačně potvrzují. Jeho tvrzení, že psovi dal při odchodu z místnosti, kde se tragédie stala, povel, aby ho následoval, považujeme za účelové. Snažil se tak vyvinit z toho, co se stalo, když pes k útoku na chlapce využil právě jeho nepřítomnosti,“ uvedla soudkyně Miluše Hadamčíková.

Soud při ukládání trestu zohlednil upřímnou lítost Černoška a také skutečnost, že z jeho strany šlo o nevědomou nedbalost. „Přitěžující okolnosti shledány nebyly. Není proto třeba působit na obžalovaného represivním trestem, ale postačuje výchovný,“ vysvětlila soudkyně.

V souvislosti s případem také zdůraznila, že lidé by si měli uvědomit, že pes, ač je stále polidšťován, je šelmou a jedná podle pudových instinktů. „Proto, a některá plemena zvláště, by měl mít odborný výcvik,“ dodala Hadamčíková.

Tragédie se stala předloni v prosinci, v třípokojovém bytě na panelovém sídlišti u babičky napadeného chlapce. Muž v osudnou chvíli zůstal se svým psem a třemi dětmi v obývacím pokoji sám.

Jeho přítelkyně, teta napadeného chlapce, se sprchovala a babička byla v kuchyni.

Lukáš Černošek u souduVideo: Petr Marek, Právo

Neštěstí se podle obžaloby stalo ve chvíli, kdy muž vstal z křesla, chtěl si jít zakouřit a dítě zatahalo zvíře za ocas. Pes chlapce napadl, opakovaně ho kousl do lebky, silně trhl a způsobil mu tak masivní zranění hlavy, že dítě bezprostředně poté zemřelo na místě.

Soudní znalec dříve při hlavním líčení uvedl, že pes Aron - kříženec argentinské dogy a stafordšírského teriéra - byl časovanou bombou, neprošel prakticky žádnou speciální výchovou a majitel ho vycvičil amatérsky. Zároveň zdůraznil, že pes je šelma a podobná plemena se například v Argentině používají k lovu pum či divokých prasat.

„Mají to zakódované v genech. Kynolog by nikdy nepřipustil, aby takový pes byl s nezletilými dětmi sám. Kdyby jeho majitel v místnosti zůstal, tragédii by zcela jistě zabránil. Psa i děti by včas srovnal. Byla to jeho chvilková nepozornost,“ konstatoval dříve u soudu znalec.

Černošek již dříve odmítl, že by psa necvičil a nezajistil jeho výchovu. Hájil se tím, že pes byl bezproblémový a běžně k nim chodili domů příbuzní i známí s dětmi. Dítě podle něj zvíře provokovalo delší dobu. Tragédie po celou dobu procesu velmi litoval.

Pes je nyní v útulku, soud rozhodl o jeho zabrání. Podle informací Práva se k němu budou vyjadřovat znalci a pak se rozhodne o jeho dalším osudu. Otázkou je, zda u něj lze ještě zapracovat s výchovou, nebo má být utracen.

Reklama

Výběr článků

Načítám