Hlavní obsah

Jednatel Viktoriagruppe zpochybnil, že v německém skladu chyběla česká nafta

Praha

Jednatel německé Viktoriagruppe (VG) Petr Malý ve středu u soudu zpochybnil tvrzení, že z bavorského Kraillingu zmizela nafta, kterou tam jeho firma skladovala pro českou Správu státních hmotných rezerv (SSHR). Kontroloři SSHR podle něj v září roku 2014 neprošli celý sklad. Obžaloba před Městským soudem v Praze tvrdí, že Malý a tři zaměstnanci české pobočky VG podvodně připravili SSHR o více než 108 milionů korun. Všichni vinu odmítají.

Foto: ČTK

Železniční vlečka v německém Kraillingu, kde Viktoriagruppe českou naftu skladovala.

Článek

SSHR hradila za skladování poplatek, jehož výše byla závislá na množství uložené nafty. Viktoriagruppe měla naopak platit SSHR smluvní pokutu, pokud by dojednané množství nafty nestihla naskladnit včas.

Firma to podle obžaloby skutečně nestihla. Státní zástupce Tomáš Minx tvrdí, že čtveřice obžalovaných se rozhodla tento fakt podvodně zakrýt, a obohatit tím sebe i firmu.

„Nikoho jsem neuvedl v omyl, ani jsem k tomu neměl možnost, protože jsem nepřipravoval dokumentaci. Finančně jsem z toho vůbec nic nezískal, vůbec, ani korunu. Jsem si stoprocentně jistý, že finanční zisk na tom neměl ani nikdo z mých spoluobviněných kolegů. Jsem hluboce přesvědčen, že nikdo z nás úmyslně nespáchal podvod,“ prohlásil u pražského městského soudu Malý, kterému hrozí až desetileté vězení.

Policie navrhla obžalovat exšéfy Viktoriagruppe kvůli zmizelé naftě

Krimi

Kromě Malého čelí obžalobě ještě někdejší vedoucí české pobočky německé firmy Viktoriagruppe Lubomír Novotný, bývalý výrobní ředitel pobočky Jaroslav Slavík a vedoucí vnitřní kontroly pobočky Miroslav Holub.

Podle státního zástupce muži fiktivně navýšili množství naskladněných státních hmotných rezerv dvěma nepravdivými příjemkami, které zaslali SSHR k proplacení. Po uplynutí lhůty k naskladnění navíc údajně vyskladnili od listopadu 2012 do ledna 2013 z Kraillingu tři vlakové soupravy nafty, nevystavili o tom výdejky a tuto naftu SSHR neuhradili.

Stát uspěl ve sporu s insolvenčním správcem Viktoriagruppe

Ekonomika

„Já jsem ten obchod fyzicky nedělal, dělali ho spolupracovníci v Kraillingu,“ odpověděl Malý na dotaz soudkyně, čí nafta ve vlacích byla. Uvedl také, že v bavorském skladu nebyly jen zásoby SSHR, ale také nafta jiných klientů, vlastní hmota VG a v jednom období i německé strategické zásoby. Nedokázal ale upřesnit, v jaké době to bylo.

Při kontrolách ze strany zaměstnanců SSHR činili muži podle státního zástupce kroky k zatajení toho, že nafta ve skladu chybí. Upozornil na to, že kontroloři se museli předem ohlásit, že areál je rozlehlý a že nádrže jsou propojené podzemním potrubím, jež umožňuje pohonné hmoty přečerpávat a manipulovat tak s výškami jejich hladin. SSHR trvá na tom, že chybějící naftu odhalila její kontrola ze září 2014, a to na základě upozornění od německých celníků.

Soud osvobodil Perutku a Páleníka v kauze Viktoriagruppe

Krimi

„Já dodneška nevím, jestli nafta zmizela. Já jsem nebyl přítomen. To tvrdí ti kontroloři, ale neprošli celý sklad. Byl jsem informovaný, že je všechno v pohodě, že už jsou hotoví. Kontrolor to říkal i do telefonu předsedovi SSHR, ten mu ale říkal, že tam něco chybí, a poslal je znova měřit,“ uvedl Malý.

„Nevěřil jsem tomu, že tam něco chybí. To technicky nejde, že by nafta mohla do druhého dne zmizet. Nevím, jak se to mohlo stát,“ dodal s tím, že ve skladu sice je možné přečerpávat hmotu mezi nádržemi, ale je k tomu potřeba odborný personál.

Odvoz české nafty z Německa bude pokračovat. Jednání se zúčastnil i Tomáš Pitr

Ekonomika

Vedle čtveřice mužů je obžalovaná i Viktoriagruppe, která v roce 2015 zkrachovala. „Insolvenční správce mi neumožnil zkontrolovat si nádrže ve skladu, jestli tam něco zůstalo,“ podotkl Malý. Když firma VG skončila v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Česku se nakonec po dohadech s insolvenčním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Kraillingu zpět.

Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, však měření potvrdilo obavy, že část paliva chybí. SSHR postrádala 6,3 milionu litrů pohonné hmoty. Po obžalovaných proto nyní žádá náhradu škody přes 108 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám