Hlavní obsah

Jednatel skládky odpadů na Zlínsku podle policie zpronevěřil miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimálně tři miliony korun podle kriminalistů zpronevěřil jednatel městské skládky odpadů na Zlínsku. Dosud netrestaný 65letý muž si již vyslechl obvinění kvůli machinacím v účetnictví skládky komunálních odpadů. V případě odsouzení mu hrozí až osmileté vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění kriminalistů muž jako jednatel skládky odpadů zanesl do účetnictví této firmy v letech 2015 až 2017 celkem 58 faktur ve výši více než čtyři miliony korun, které vystavily jiné společnosti, v nichž v té době figuroval také jako jednatel.

„Tyto faktury byly zčásti nebo zcela fiktivní. Zahrnovaly například údržbové nebo úklidové práce pro skládku odpadů, které však pracovníci firmy pro skládku odpadů téměř nikdy neprovedli. Přesto byly faktury proplaceny,“ vysvětlila ve čtvrtek policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Pošťačka zpronevěřila peníze v nouzovém stavu, soud upustil od potrestání

Krimi

Jako jednatel skládky odpadů navíc vybíral poplatky za uložení odpadu od jeho původců. Tyto poplatky jsou ale podle zákona o odpadech příjmem obce, na jejímž katastrálním území skládka leží. „Jednatel poplatky městu neodváděl. Částka, kterou městu za uvedené období dlužil, dosáhla výše téměř čtyři miliony korun,“ přiblížila mluvčí.

Koncem roku 2017 vydal krajský soud usnesení o úpadku společnosti skládky odpadů spojené s vyhlášením konkurzu. Společnost podala kvůli své zadluženosti návrh na zahájení insolvenčního řízení. Jednatel z této funkce pár měsíců předtím odstoupil.

„Na účtu měla společnost v té době 467 korun. Je tedy zřejmé, že s poplatky, které původci odpadu skládce hradili, naložil jediný jednatel skládky podle vlastního uvážení, nikoli však v souladu se zákonem. Vzhledem k tomu, že byl zodpovědný za hospodaření společnosti, věděl, že tyto poplatky nejsou majetkem jeho společnosti,“ podotkla mluvčí.

Kriminalisté přijali koncem roku 2017 trestní oznámení od postižené obce. „Prověřování možného protiprávního jednání bylo velmi obsáhlé a zahrnovalo kromě výslechů mnoha zúčastněných osob také zevrubné zjišťování bankovních informací, prostudování účetních a provozních podkladů společností, zákonů a nařízení v oblasti ukládání odpadů, zápisů z jednání, korespondence a dalších písemností,“ vysvětlila Kozumplíková.

V bydlišti i na pracovišti podezřelého muže kriminalisté při domovních prohlídkách zajistili elektroniku a listinné materiály. Veškeré zajištěné důkazy potom museli jednotlivě prostudovat a propojit ve vzájemných souvislostech, což vyústilo koncem loňského roku v obvinění podezřelého jednatele. Ten si proti usnesení podal stížnost, kterou státní zástupkyně v uplynulých dnech zamítla, trestní stíhání proto pokračuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám