Hlavní obsah

Jednatel Likérky Drak Čaniga byl obviněn, hrozí mu vazba

Právo, Novinky, jfk, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie ve čtvrtek obvinila jednatele Likérky Drak z Chvalčova na Kroměřížsku Pavla Čanigu (42). Státní zástupce Roman Kafka pro něj navrhl vazbu, o níž rozhodne soud. Policie také vyhlásila celoevropské pátrání po Robertu Sedlaříkovi z Fryštáku. Je majitelem společnosti Verdana, jež výrobky Draku distribuovala.

Náměstek policejního prezidenta: Zjišťujeme, kolik metanolu je stále v oběhuVideo: Prima FTV

 
Článek

Čaniga byl zadržen v úterý, byl podezřelý z ohrožování zdraví závadnými potravinami a z toho byl i obviněn. Hrozí mu až osm let vězení. Okresní soud ve Zlíně bude o jeho vazbě rozhodovat v pátek dopoledne.

Osmatřicetiletý Sedlařík z Fryštáku na Zlínsku by mohl být za hranicemi, podle policie na jeho zmizení nemá podíl žádná jiná osoba.

Ve skladu firmy Verdana inspekce na podnět anonyma našla 31 426 lahví a šestilitrových barelů Likérky Drak, celkem 56 360 litrů lihovin. Balení nenesla žádnou šarži a firma neměla průvodní dokumentaci.

Likérka tvrdí, že je vše v pořádku

Od čtvrtka zakázala SZPI prodej letos distribuovaného Tuzemáku Likérky Drak, právě v něm byl jedovatý metylalkohol. Pokud lidé mají tento alkohol doma, měli by být opatrní.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pavel Čaniga

Na stránkách společnosti je nicméně umístěno prohlášení následujícího znění: "Všechny výrobky Likérka Drak jsou zdravotně nezávadné!!!! Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jednoznačně prokázaly, že lihoviny vyráběné Likérkou Drak nepovolené množství metylalkoholu neobsahují a jsou zdravotně nezávadné."

V kauze metylalkoholu bylo celkem obviněno už 52 lidí, 25 z nich je ve vazbě.

Likérka Drak figuruje v metanolové kauze od počátku. Některé z podezřelých lahví totiž byly opatřeny etiketami společnosti. Ta se proti spojování svého jména s pančovaným alkoholem ohradila, etikety označila za padělky, a za odhalení pachatelů dokonce nabídla miliónovou odměnu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám