Hlavní obsah

Je to politický proces, řekl Nečas a odmítl vypovídat

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý premiér Petr Nečas dorazil ve čtvrtek ráno k výslechu v kauze Vojenského zpravodajství, jehož členové měli neoprávněně sledovat jeho exmanželku Radku. Zaúkolovala je podle obvinění nynější Nečasova žena a někdejší milenka Jana Nagyová. Nečas odmítl vypovídat, naznačil, že to udělá až u soudu. Na policii strávil necelou hodinu. Řekl, že vyšetřovatelé jsou politicky motivovaní. Za to mu hrozila pokuta.

Petr Nečas hovoří k novinářům po výslechuVideo: Novinky

 
Článek

Nevypovídal proto, že nesouhlasí s tím, jak orgány činné v trestním řízení v kauze postupují. Zopakoval, že jde o politický proces a ani zpravodajci, ani jeho manželka se ničeho nezákonného nedopustili. Kromě ní jsou v kauze stíháni šéfové Vojenského zpravodajství Karel Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek.

Podle Nečase dělali, co bylo v jejich pravomoci.

Expremiér řekl, že je připraven spolupracovat s nezávislým soudem.

Nečas byl posledním, koho chtěli vyšetřovatelé v případu vyslechnout. Zbývá už jen několik posledních úkonů, například znalecké posudky. „Vyšetřování by tedy mělo skončit ještě v listopadu a v prosinci by se mohli začít obvinění seznamovat s trestním spisem,“ řekl státní zástupce Pavel Komár. Poté by mohl padnout návrh na obžalobu, dodal.

Státní zástupce Pavel Komár o výslechu Petra Nečase Video: Novinky

Faktem, že Nečas nemluvil, byl žalobce překvapen, protože svou výpovědí mohl pomoci vlastní manželce. Nečas to odmítl s odkazem na skutečnost, že mezi obviněnými je právě jeho žena, a tedy příbuzná.

Hrozila mu pokuta

Nečas policistům a státnímu zástupci řekl, že před nimi nebude vypovídat, protože jsou „politicky motivovaní”. Komár zvažoval, že mu za to udělí pořádkovou pokutu. Nakonec se ale rozhodl, že mu ji nedá. Mohla by mít výši až 50 000 korun.

Příchod Petra Nečase k výslechuVideo: Novinky

Nečasovo svědectví mohlo být klíčové pro obviněné zpravodajce. Ukázalo by, zda sledování někdejší manželky řídil on, či nikoliv.

Právě vůle premiéra je pro zpravodajské služby klíčová.

Nečas také uvedl, že ho překvapilo vyloučení jeho manželky z ODS. To ve středu večer udělala strana v Praze - Zličíně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám