Hlavní obsah

Investice do kryptoměny seniorovi z Olomouce nevyšla. Přišel o více než dva miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Sedmašedesátiletý senior z Olomouce chtěl vydělat investováním do kryptoměny. Své úspory však nezhodnotil. Naopak. Narazil totiž na podvodníka, který jej připravil o zhruba 2,2 milionu korun. Novinkám to ve čtvrtek sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ethereum

Článek

Muž chtěl podle něj zhodnotit úspory investicí do kryptoměny. Poté, co v únoru narazil na internetu na lákavou reklamu slibující zajímavé zhodnocení vkladu, projevil zájem.

„Záhy jej kontaktoval pracovník investiční společnosti. Makléř muži sdělil, že se bude starat o jeho investiční účet. Zájemce začal opatrně a investoval 250 eur,“ konstatoval mluvčí.

Vklad se během měsíce zhodnotil a makléř seniorovi představil další, výhodnější investice, například do kryptoměny ETH (Ethereum). „Když muž viděl, že se vklad zhodnocuje, posílal další peníze. Postupně investoval jeden a půl milionu korun,“ uvedl Hejtman.

Problém pro seniora vyvstal, když se rozhodl, že vklad se ziskem převede na svůj bankovní účet.

„Na to mu makléř odpověděl, že mu budou peníze převedeny po založení další elektronické peněženky, do které musí vložit kyberměnu ve výši nejméně osmi ETH,“ poznamenal mluvčí.

Senior podle pokynu poslal na nákup měny 750 tisíc korun. Peníze mu však stále nepřicházely a makléř se začal vymlouvat, že je problém s účtem.

„Přesvědčoval muže, že zasláním dalších finančních prostředků se problém vyřeší. To už ale zájemce začal mít podezření, že se jedná o podvod, a místo zaslání dalších financí se obrátil na policii,“ podotkl Hejtman.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvodu, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

„Pokud se rozhodnete zhodnotit peníze například vkladem do kybernetické měny, obracejte se vždy jen na důvěryhodné a zavedené finanční společnosti. Velice ostražití buďte před lákavými reklamami neznámých organizací. Uvědomte si, že investování do kyberměny není bez rizika,“ doplnil radu na závěr policejní mluvčí.

Zájem o kryptoměny roste. Češi za ně v únoru utratili 400 milionů

Internet a PC

Výběr článků

Načítám