Hlavní obsah

Inspekce šetří špičky policie

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aféra kolem údajné korupce někdejšího vysokého funkcionáře policejního prezidia Petra Židka se začíná obracet proti policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů a jeho náměstku Jiřímu Novákovi, jejichž informace údajně stály na začátku celého vyšetřování.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Inspekce policie už totiž podle zjištění Práva začala šetřit, zda nebyl v uplynulých dnech očištěný bývalý šéf kanceláře projektů a evropských fondů před necelým půlrokem zatčen na základě křivého obvinění.

Trestní oznámení podal Židkův právní zástupce Jaroslav Jankrle už loni v říjnu a viní v něm nejmenovaného vysoce postaveného policejního důstojníka z křivého obvinění a ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

„Tuto věc v současné době prošetřujeme,“ potvrdila mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Sám Novák v neděli odmítl, že by Židka nařkl z úplatkářství neprávem. „Nejsem si vědom toho, že bych se dopustil křivého obvinění,“ řekl Právu Novák.

Inspekce Židka zatkla loni v září kvůli podezření, že si řekl v souvislosti s tendrem na pojízdnou soudní síň o dvoumiliónový úplatek, vyšetřování ale nic takového neprokázalo a státní zástupce tak konstatoval, že se žádný trestný čin nestal. Židek se kromě trestního oznámení pro křivé obvinění brání i žalobou na neplatnost svého propuštění z policejního prezidia.

Reklama

Výběr článků

Načítám