Hlavní obsah

Identita dvou obětí z vyhořelého pražského hotelu není zatím známá

ČTK, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyšetřovatelé v neděli večer kolem 18. hodiny ukončili ve vyhořelém pražském hotelu Eurostars David ohledání stop. Odborníci je nyní budou vyhodnocovat, byly zadány znalecké posudky od kriminalistického ústavu a soudních znalců a bude se čekat na jejich výsledky. Hotel si převzali zástupci majitelů. Zatím není známá identita dvou obětí požáru.

Foto: Praha HZS, ČTK

Policisté a hasiči prohledávali hotel v Náplavní ulici v Praze, kde v sobotu vypukl požár.

Článek

Nyní záleží podle policie na majiteli, zda umožní hostům dojít si do pokojů pro osobní věci či doklady.

Požár hotelu v centru PrahyVideo: Marek Bádal, Novinky

Stále není jasné, proč požár vznikl. První informace hovořila o klimatizaci, vyšetřovatelé ale zkoumají všechny možnosti. Analýza stop může trvat delší dobu, upozornil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Hypotézy a různé spekulace o příčinách vzniku požáru nechtějí vyšetřovatelé komentovat.

Foto: Praha HZS, ČTK

Policisté a hasiči vyšetřují příčiny požáru, který vypukl v hotelu v Náplavní ulici v Praze.

Požár si vyžádal čtyři oběti a zařadil se mezi nejtragičtější v novodobé historii země. Jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka zemřeli na místě ještě před příjezdem záchranářů. Dvě ženy, jejichž totožnost policisté ani 24 hodin po požáru neznají, později podlehly těžkým zraněním ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Všichni se udusili

Všichni přišli o život v důsledku nadýchání kouře a udušení. Mezi zraněnými jsou tři Nizozemci, občan Turecka a Francouz, dva lidé zůstávají ve vážném stavu. Některé lehce zraněné už lékaři propustili. Mezi lehce zraněnými byli i dva profesionální hasiči.

Foto: HZS Hlavního města Prahy

Záchranáři na místě ošetřili devět zraněných

V hotelu byla ubytována více než stovka hostů, které postupně vyslýchá policie. S policisty jsou v kontaktu také majitelé hotelu, který patří španělskému řetězci Hotusa. „Je nám to strašně líto, učiníme všechno, co je potřebné ve vztahu k poškozeným,” řekl právní zástupce vlastníka hotelu Václav Vlk. Hotel měl podle něj předpisy požární bezpečnosti v pořádku a čeká na závěry vyšetřovatelů o příčinách požáru.

Hasiči v době požáru evakuovali 34 lidí, převážně cizinců. Hosty zachraňovali i pomocí vysokozdvižných žebříků z pokojů, chodeb a okenních říms, někteří zůstali odříznuti v horních patrech hořící budovy. Zásah byl podle hasičů fyzicky i psychicky mimořádně náročný, v objektu byla tma a terén byl značně nepřehledný. Majitel hotelu zajistil turistům náhradní ubytování ve třech jiných pražských hotelech, které vlastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám