Hlavní obsah

Hrozil, že manželku podřízne, teď je obžalován z vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Svou manželku invalidní důchodce Jiří Š. (55) z Jičínska prý zabít neplánoval. Ale proč vzal do ruky nůž a schovával ho za zády, když si s ní přijel promluvit, vysvětlit nedokázal. Alespoň to vyplynulo z jeho výpovědi u krajského soudu v Hradci Králové, kde se od pondělí zpovídá coby obžalovaný z nebezpečného vyhrožování a pokusu o vraždu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Muž obžalovaný z pokusu o vraždu manželky

Článek

Jejich setkání letos 29. května totiž neskončilo dobře. Už předtím opakovaně vyhrožoval jak manželce, tak dětem, že je pozabíjí. Používal přitom výrazy, že je podřízne jako podsvinčata nebo praští kladivem do hlavy, někdy slova doprovázel i mácháním nože v ruce.

Na konci května ale už ženu skutečně napadl. Jak uvedla v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová, způsobil jí mimo jiné šest řezných ran v oblasti hrudi, krku i hlavy.

Jen díky tomu, že tam nebyli sami a jejich nezletilý syn přispěchal matce i za cenu ohrožení vlastního života na pomoc, tak se jí včas dostalo lékařské pomoci. Se zdravotními problémy se ale potýká dodnes.

Hrál na automatech

Dlouhodobé partnerské problémy způsobilo zřejmě zejména mužovo gamblerství. Rodina se potýkala s dluhy a exekucemi.

„Bral si půjčky, měli jsme exekuce. Manžel nepracoval, nebyl ani na pracovním úřadu. Přitom hrál na automatech. Měl invalidní důchod, ale nízký,“ uvedla poškozená soudu. Situace dospěla tak daleko, že se rozhodla podat žádost o rozvod.

Osudný den chtěla s dětmi skládat slámu. „Chtěl papíry na hypotéku, už měl domluvený prodej domu,“ vysvětlila žena. Vlastní útok si příliš nepamatuje. „Furt jsem si držela krk. Byl to pud sebezáchovy,“ uvedla.

Obžalovaný na počátku sice přiznal, že ženu napadl, ale nesouhlasil s právní kvalifikací. Pokus o vraždu to prý nebyl. „Nic jsem dopředu neplánoval,“ tvrdil obžalovaný.

Hlavní líčení je naplánováno do 9. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám