Hlavní obsah

Hrozil výbuchem v Kauflandu jménem Islámského státu. Chci se léčit, řekl u soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jsem vinen v plném rozsahu, je mi to líto a chci se léčit. Tak lze shrnout obhajobu jednapadesátiletého Romana Mariančíka, který v pondělí stanul před ostravským krajským soudem kvůli obžalobě z vyhrožování teroristickým útokem. Zároveň vyjádřil vůli dohodnout se se státním zástupcem o výši trestu, což je nový institut, který soudy mohou uplatnit teprve od 1. října.

Foto: Aleš Honus, Právo

Roman Mariančík při příchodu do jednací síně.

Článek

Podle obžaloby Mariančík letos v dubnu několikrát telefonoval na tísňové linky s tím, že se hlásí k teroristické organizaci Islámský stát a je připraven provést teroristický útok použitím výbušnin v provozovně Kauflandu v Ostravě.

„Zároveň žádal, aby mu policie poskytla pro zamezení útoku peníze a dopravní prostředek pro bezpečný únik,“ uvedl státní zástupce Alexandr Dadam.

Mladík se bavil výhružnými telefonáty, hrozí mu dvanáct let vězení

Krimi

O tom, že muž byl schopen takový útok spáchat, lze sice pochybovat, to ale podle žalobce nic nemění na tom, že zde byla naplněna skutková podstata zločinu vyhrožování teroristickým trestným činem. A za ten hrozí až dvanáct let vězení.

Jak ukázalo vyšetřování, motivem činu byla snaha pomstít se ochrance obchodního domu za to, že ho o několik dní dříve přistihla při krádeži. Policie musela kvůli výhrůžkám uzavřít všechny provozovny Kauflandu v Ostravě. „Opatření si vyžádalo nasazení 149 uniformovaných příslušníků Policie ČR, 40 služebních vozidel a zásah do chodu čtyř provozoven, ze kterých bylo evakuováno 190 osob z řad zaměstnanců a zákazníků,“ řekl státní zástupce.

Kaufland chce peníze

Poškozená firma se připojila k trestnímu řízení s tím, že žádá náhradu škody ve výši 170 tisíc korun, což je odhad ušlého zisku za dobu, kdy byly obchody uzavřeny kvůli pyrotechnickým prohlídkám.

Hned na začátku jednání se Mariančík ke všemu doznal a po dotazu soudce se rozhodl využít nový právní institut, který spočívá v možnosti dohody mezi obžalovaným a státním zástupcem o výši trestu. Sám si dokonce navrhl trest ve výši 3,5 až 5 let a navíc nařízení ústavní protialkoholní léčby.

Zda bude soud tento návrh akceptovat, zatím není jasné, případný rozsudek by mohl být vyhlášen na konci tohoto týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám