Hlavní obsah

Horská služba poprvé oživovala defibrilátorem

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové Horské služby v Beskydech v sobotu poprvé pomáhali oživit člověka bez známek života pomocí defibrilátoru. Oznámil to jejich náčelník Radim Pavlica.

Článek

„V sobotu dostala hlídka Horské služby v Beskydech oznámení o starším muži bez známek života na parkovišti v prostoru Soláně,“ informoval Pavlica.

Záchranáři pak na místě nalezli více než sedmdesátiletého návštěvníka hor bez známek života. V tu dobu se ho snažily přivést k vědomí dvě dívky se znalostmi zdravotnické pomoci. „Naši záchranáři pak pokračovali v resuscitaci a zjistili, že muž má zřejmě zástavu srdce. Proto použili poprvé v naší praxi takzvaný laický defibrilátor a pacientovi obnovili životní funkce,“ uvedl Radim Pavlica.

Členové Horské služby poté zavolali rychlou lékařskou pomoc. Posádce sanitního vozu, která na místo dorazila, předali muže stabilizovaného a se zachovanými životními funkcemi. „Nikdo ale bohužel neví, jak dlouho muž na parkovišti po srdeční příhodě ležel. Proto je zatím předčasné říci, kdy bude v pořádku a zda přežije bez následků,“ dodal Pavlica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám