Hlavní obsah

Hoffmann nebude amnestován, rozhodl Rychetský

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý komunistický funkcionář Karel Hoffmann (79), který byl v červnu pražským městským soudem zatím nepravomocně odsouzen na čtyři roky vězení za vypnutí rozhlasových vysílačů v srpnu 1968, nebude amnestován. Jeho případem se tak může zabývat odvolací soud.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský prozkoumal spis a neshledal důvody pro to, aby předložil prezidentu republiky návrh na zastavení Hoffmannova trestního stíhání," sdělil v pátek Právu mluvčí ministerstva Vladimír Voráček.

Na základě ustanovení v Havlově amnestii z roku 1993 musí totiž ministr spravedlnosti u všech stíhaných mužů starších šedesáti let zvážit, zda prezidentovi nenavrhne, aby trestní stíhání zastavil.

Sám Hoffmann, který se okamžitě po vyhlášení odsuzujícího verdiktu prvostupňovým soudem odvolal, myšlenku na amnestii odmítl. Jak tehdy řekl před novináři, nejde mu o milost, ale o spravedlnost.

Obžaloba z vlastizrady 

Dnes téměř osmdesátiletý důchodce byl za své jednání před pětatřiceti lety původně obžalován z vlastizrady formou sabotáže.

Podle státní zástupkyně Dagmar Máchové měl v noci z 20. na 21. srpna 1968 jako ředitel Ústřední správy spojů nařídit zastavení provozu rozhlasových vysílačů, aby mohla být jako první zpráva pro obyvatelstvo odvysíláno prohlášení kolaborantské skupiny vládních a stranických představitelů ospravedlňující intervenci vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

To, že skutečně vypnutí vysílačů nařídil, opakovaně před soudem uvedl i sám Hoffmann. Tvrdil však, že se pouze snažil splnit pokyn prezidenta Ludvíka Svobody, tlumočený mu jeho stranickým nadřízeným Drahomírem Kolderem, aby zajistil jako první vysílání prezidentova projevu. Jeho argumentaci ale soud odmítl jako účelovou.

Kauza u vrchního soudu

Jeho spojení s cizí mocí se ale během hlavního líčení nepodařilo jasně dokázat, a proto jej soud uznal vinným pouze ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Po dnešním Rychetského rozhodnutí Hoffmannův spis putuje k pražskému vrchnímu soudu, který bude celou kauzu znovu posuzovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Jakeš omdlel u soudu

Někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš během svědecké výpovědi v procesu s Karlem Hoffmannem omdlel. Podle přítomných se mu udělalo nevolno a bylo...

Žalobkyně pro Hoffmanna žádá 5 let vězení

Pět let vězení pro Karla Hoffmanna (78), obžalovaného z vlastizrady formou sabotáže v souvislosti s invazí vojsk Vršavské smlouvy v srpnu 1968, navrhla v úterý...

Výběr článků

Načítám