Hlavní obsah

Hlídače zneškodnili vodkou, mezitím ukradli stavební stroje

Právo, ape

Dvě láhve vodky měli nutit vypít dva lupiči hlídače při krádeži strojů na stavbě v Kadani. Zmizely dva nakladače za zhruba 1,5 miliónu korun. Případ začal v úterý rozplétat Krajský soud v Ústí nad Labem, z činu byl obžalován jako jediný 45letý Ukrajinec Roman Jakymyschyn.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Roman Jakymyschyn u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Další podezřelé se nepodařilo vypátrat. Není ani jasné, kolik jich celkem bylo. Dva muži měli přepadnout hlídače, jiní ukrást stroje.

Jediný obžalovaný Roman Jakymyschyn se podle svých slov v Česku zdržuje od roku 1996, v minulosti byl už ale vyhoštěn.

Hlídač byl přepaden v polovině června 2006 ve stavební buňce na staveništi Královský vrch v Kadani. Podle obžaloby byl napaden a pod pohrůžkou násilí mu lupiči vzali mu mobilní telefon, klíče a odvedli ho na nedalekou louku. Tam ho drželi až do ranních hodin a aby ho zneškodnili, nutili ho vypít dvě láhve vodky.

Jednu z láhví podle obžaloby právě Jakymyschyn koupil na blízké benzínové stanici a tam ho zachytily i bezpečnostní kamery, což pomohlo k jeho identifikaci. Na záznamu se poznal, tvrdil ale, že nikomu žádnou vodku nedal a že jen asi projížděl okolo a u pumpy zastavil. Svou účast na loupeži popřel.

Hlídač poté, co ho lupiči opustili, i po vypití značného množství vodky vstal a nechal se odvézt zastaveným vozem na policii. Mezitím ale ze staveniště byly dalšími zloději ukradeny dva vytipované nakladače UNC.

Soud bude dokazováním pokračovat na konci května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám