Hlavní obsah

Herec Jan Skopeček požaduje vyškrtnutí ze seznamů StB

Právo, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

U Městského soudu v Praze začal v pondělí soud, ve kterém chce herec Jan Skopeček dokázat, že nikdy nespolupracoval s komunistickou Státní tajnou bezpečností. Jméno populárního komika bylo totiž zveřejněno v oficiálních seznamech spolupracovníků StB. Osmdesátiletý herec požaduje prohlášení, že s StB nespolupracoval, a žádá, aby jeho jméno bylo ze seznamu vymazáno.

Článek

Městský soud jednal s vyloučením veřejnosti, důvodem byla údajně ochrana osobních údajů.

Herec byl v seznamech StB zanesen pod krycím jménem Franta. Nejprve jej tajná policie prověřovala, poté vedla jako kandidáta tajné spolupráce a od roku 1978 měl působit jako agent.

"Ano, několikrát jsem se s tajnými setkal. Ptali se například na náladu v divadle," připustil své kontakty s příslušníky StB Skopeček. Setkával se prý s nimi v restauracích, trvá však na tom, že jim žádné informace nepředával a nepodepsal vázací akt. Skopečka registrovala pátá správa StB, která se zabývala bojem s vnitřním nepřítelem.

Kvůli seznamům nedostává role

Herec si stěžuje, že kvůli zveřejnění jména v seznamech spolupracovníků není obsazován do televize a filmu. "Nevím, proč bych měl umřít s takovou kaňkou na životě," uvedl. U soudu svědčil bývalý pracovník StB, který podle Skopečka potvrdil, že nikoho neudal.

Zveřejnit seznam spolupracovníků bývalé tajné bezpečnosti nařizuje zákon o zpřístupnění svazků StB. Vnitro ho na své webové stránky umístilo loni v březnu a vydalo i tištěné seznamy, o které byl v loňském roce velký zájem.

Ministerstvo vnitra už prohrálo více než 700 žalob, což představuje devadesát procent všech dosud podaných, několik jmen muselo ze seznamů spolupracovníků StB vymazat. V některých případech se ministerstvo proti části rozsudku o výmazu konkrétního jména odvolalo. Poukazuje na rozpor, kdy zákon nařizuje seznam spolupracovníků zveřejnit, ale již neřeší, co se má udělat s neoprávněnými evidencemi.

Údaje si vymýšleli

Téměř ve všech kauzách svědčí bývalí příslušníci StB. Většinou prohlašují, že člověka, který se soudí, neznají nebo že si údaje v jeho svazku vymysleli. To byla podle bývalého důstojníka bezpečnosti běžná praxe.

"Tajný policista s někým prohodil pár slov a potom, aby vykazoval nějakou činnost, napsal hlášení, kde jej označil za kandidáta tajné spolupráce nebo důvěrníka," řekl muž, který nechtěl být jmenován.

Spor mezi ministerstvem a Skopečkem bude pokračovat 29. června, na kdy je předvolán další bývalý příslušník StB.

Kauza Bohdalová před Nejvyšší soud

Podobný problém jako Skopeček má i jedna z nejpopulárnějších českých hereček Jiřina Bohdalová. Vrchní soud sice rozhodl, že její jméno musí z internetového seznamu zmizet, ale vnitro se proti jeho rozhodnutí odvolalo. [celá zpráva]

Nejvyšší soud se ještě případem Bohdalové nezabýval.

Reklama

Související témata:

Související články

Bohdalová bude vymazána ze seznamu StB

Herečka Jiřina Bohdalová v úterý vyhrála spor s ministerstvem vnitra, když se u odvolacího soudu domohla vymazání svého jména ze seznamů spolupracovníků StB....

Výběr článků

Načítám