Hlavní obsah

Heparinový vrah Zelenka podal dovolání proti doživotnímu trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý zdravotník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka, kterého soud za vraždy pacientů heparinem v červnu pravomocně odsoudil na doživotí, podal k Nejvyššímu soudu dovolání proti svému trestu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Zelenka u soudu

Článek

Nesouhlasí hlavně se závěry stávajících odborných lékařských posudků. Informaci televize Nova potvrdil ČTK Zelenkův advokát Jan Herout. Nejvyšší soud je pro Zelenku poslední šance, jak se vyhnout doživotnímu trestu.

Podle Herouta i podle komise ministerstva zdravotnictví nelze s jistotu tvrdit, že všichni pacienti zemřeli na Zelenkou podaný nepředepsaný heparin. V dovolání advokát poukázal na rozpory mezi závěry lékařů z ministerské komise a závěry soudního znalce Josefa Pleskota.

"Jsou extrémní rozpory mezi posouzením příčin úmrtí nebo zhoršení zdravotního stavu jak se k nim vyjádřili zpravodajové komise a závěry jaké uvedl znalec Pleskot," řekl Herout. Navrhuje, aby Nejvyšší soud nechal odborníky z Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity v Brně prozkoumat souvislost mezi podáním heparinu a smrtí či zhoršením zdravotního stavu pacientů.

Soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil v havlíčkobrodské nemocnici sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám