Hlavní obsah

Havárie cisterny na 21 hodin uzavřela dálnici D46 mezi Olomoucí a Prostějovem

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov
Aktualizováno

Havárie cisterny, která převážela nebezpečnou hořlavou látku, uzavřela v sobotu ráno na 21 hodin provoz na rychlostní komunikaci D46 mezi Olomoucí a Prostějovem. Policisté museli dopravu odklánět po objízdných trasách.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda cisterny na dálnici D46Video: Hasiči Olomouckého kraje - HZSOL

 
Článek

Řidič, cizí státní příslušník, byl s lehkým zraněním převezen zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice. Na místě zasahovali i hasiči. Jeden byl lehce zraněn. Policie případ šetří pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Nehoda se stala v 6.20 hodin. „Řidič, 47letý cizinec z dosud nezjištěných příčin vjel s vozidlem vpravo mimo komunikaci na nezpevněnou krajnici. Následně se snažil dostat zpět a strhnul řízení, čímž dostal smyk a narazil do středových svodidel. Vlivem nárazu se nákladní souprava převrátila na pravý bok. Z cisterny pak unikla chemická látka na komunikaci a travnatou plochu. Orientační dechová zkouška u řidiče byla negativní. Zjištěn však u něj byl pozitivní test na přítomnost omamných a psychotropních látek. Způsobená škoda byla prozatím odhadnuta na přibližně 800 tisíc korun,“ řekla Právu v neděli krajská policejní mluvčí Ivana Paroulková.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Likvidace následků havárie byla mimořádně náročná.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Převrácená cisterna na D46

Na likvidaci následků havárie se podílelo pět jednotek z řad profesionálních a dobrovolných hasičů. „Průzkumem jsme zjistili nebezpečnou chemickou látku, vyžadující maximální dodržení ochrany a vymezení přístupných takzvaných bezpečných a nebezpečných zón. Z pohledu hořlavosti a žíravosti při přímém styku s kůží a vdechnutí výparů se jednalo o látku vysoce nebezpečnou. Zásah průzkumných skupin, který byl mimořádně náročný, jsme prováděli v dýchací technice a v protichemických ochranných oděvech,“ informoval Právo mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda cisterny na dálnici D46

Foto: HZS Olomouckého kraje

Převrácená cisterna na D46

Hasiči také po dojezdu náhradní cisterny zajištěné soukromou společností asi 32 tun převážené chemické látky přečerpali. Poté havarovaný kamión s cisternou s povolanou specializovanou firmou vyprostili a zajistili odtah. „To trvalo téměř do sobotní půlnoci. Pak jsme prováděli další nutné úklidové práce. Provoz na dálnici se podařilo obnovit zhruba ve 3.30 hodin,“ dodal Hošák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám