Hlavní obsah

Hasiči na Opavsku zachraňovali bioradarem jezevčíky

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značně neobvyklý a náročný zásah mají za sebou moravskoslezští hasiči. V pátek dopoledne vyjížděli do opavské části Kateřinky, aby zachránili dva speciálně vycvičené jezevčíky, kteří uvízli v liščí noře.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Psy se podařilo zachránit a oba jsou zpět u svých majitelů.

Článek

„Majitelé psů zavolali na operační středisko HZS MSK v pátek po tři čtvrtě na deset dopoledne a požádali o pomoc,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub. Myslivci se uvízlé psy snažili vyprostit již od Štědrého dne.

„Jezevčíci pronásledovali lišku, vběhli do její nory a uvízli tam. I když se je myslivci snažili vytáhnout, tak se jim to nepodařilo,“ vysvětlil Holub.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Pomocí bioradaru hasiči zjistili hasiči, v kterých místech se jezevčíci nachází.

Hasiči proto nejprve za pomoci rýčů, lopat a krumpáčů začali odkopávat zeminu. Liščí nora se nacházela asi 250 metrů od nejbližší silnice v břehu u lesa. „Vzhledem k tomu, že oblast, ve které se mohli uvízlí jezevčíci nacházet, byla značně rozsáhlá, spojil se velitel zásahu se specialisty,“ popsal zásah mluvčí hasičů. Ti na místo dopravili techniku – bioradar, echolokátor a štěrbinovou kameru.

Díky této technice hasiči určili oblast, kde by se psi mohli nacházet. Poté hasiči i majitelé jezevčíků začali kopat. „Kolem půl třetí odpoledne se je podařilo najít a zachránit. Zásah zabral hasičům zhruba pět a půl hodiny,“ shrnul Holub.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám