Hlavní obsah

Hasiči dohašovali požár haly v Žebráku, škoda je 1,8 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hasiči pokračují v likvidaci rozsáhlého požáru průmyslové haly na výrobu plastů v Žebráku na Berounsku, který vypukl v pondělí zhruba hodinu před polednem. Přes noc s pomocí termokamery vyhledávali skrytá ohniska, která se nacházejí pod zřícenými částmi budovy.

Požár haly v průmyslovém areálu ŽebrákVideo: HZS Středočeského kraje

 
Článek

Současně s těžkou technikou rozebírali část železobetonové konstrukce vyhořelé haly. V zásahu budou pokračovat i během dneška, řekl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Podle policie byla předběžná škoda vyčíslena na 1,8 miliardy korun, což je nejvyšší škoda od roku 1990. Policisté pracují s verzí nedbalosti i technické závady.

„Přes noc jsme rozebírali část konstrukce, kam se předtím nedalo dostat pozemní cestou ani ze vzduchu. Vyhledávali jsme s pomocí termokamery skrytá ohniska, kterých je pořád několik. Na místě je nyní deset jednotek, více než 30 hasičů a šest cisteren,“ uvedl mluvčí po šesté hodině ráno.

Dodal, že v pondělí se u požáru vystřídalo 154 hasičů z 25 jednotek, kteří měli k dispozici 33 cisteren. Zasahující hasiči musí nyní zasahovat opatrně a pomalu. Požár už není intenzivní, zdálky není vidět kouř, ale požářiště je stále zadýmené, dodal Sýkora.

Vrtulník Black Hawk pomáhá s hašením požáru haly ve Středočeském krajiVideo: Twitter Hasičský záchranný sbor ČR

V pondělí po poledni vyhlásili hasiči vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kolem 20:00 ho snížili na druhý, který podle Sýkory stále platí i dnes ráno. Až to bude možné, velitel zásahu ho plánuje snížit na první, nejnižší.

U D5 na Berounsku hoří výrobní hala. Hasiči nasadili Black Hawk

Krimi

Hala na výrobu plastových dílů pro automobily společnosti Novares CZ Zebrak hořela v plném rozsahu už po příjezdu hasičů, později se zřítila. Požár se přestal šířit kolem 15:00. S hašením pomáhal vrtulník Blackhawk s bambi vakem, který shazoval vodu doprostřed zřícené haly. Halu opustilo po vypuknutí požáru 70 zaměstnanců firmy, všichni vyvázli bez zranění. Při hašení se jeden hasič lehce zranil, dva se nadýchali kouře a několik dalších bylo dehydratovaných.

Policie kvůli zásahu hasičů v obou směrech uzavřela nedalekou dálnici D5 mezi 34. a 41. kilometrem, řidiči jezdili zhruba tři hodiny po objízdné trase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám