Hlavní obsah

Hasiči bojovali s požárem statku celý den

Právo, tyš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V Ústupi na Blanensku v sobotu hořela zemědělská usedlost, rozsáhlý požár likvidovali jihomoravští hasiči. Oheň zničil celou hospodářskou část usedlosti - chlévy, kůlny a garáž, shořela i střecha nad obytnou částí domu. Plameny a sálavé teplo poškodily také sousední domy.

Článek

Plameny a sálavé teplo poškodily také sousední domy. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 800 tisíc korun, hasičům se podařilo zachránit majetek v hodnotě tří milionů korun. Podle vyšetřovatelů požár způsobila technická závada na elektroinstalaci. Novinářům to řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.      

Plameny šlehající ze statku zpozorovali v noci sousedé, kteří to ohlásili operačnímu středisku, k ohni vyjelo deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Oheň se postupně rozšířil do kůlny a chlévů a zasáhl i obytnou část rozlehlé usedlosti. "Starší majitelé stačili před plameny a kouřem utéct, hasiči museli do bezpečí přenést slepice, králíky, kozu a psa," řekl Haid. Vodu brali hasiči z místní nádrže, později zřídili kyvadlovou dopravu ze sousední obce Kněževes. Oheň dostali pod kontrolu za necelou hodinu, v hospodářské části budovy ale vzňalo i seno a sláma, které museli dohašovat na dvoře před domem. "Vzhledem k intenzitě požáru bylo nutné strhnout štítovou zeď a rozebrat zbytky střechy a krovů," podotkl Haid. V této chvíli jsou ještě na místě čtyři jednotky hasičů, kteří rozebírají zbytky objektu, odvážejí sutiny, pomáhají jim místní lidé. Místo požáru budou hasiči podle Haida střežit i v noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám