Hlavní obsah

Hasiče na severu Moravy zaměstnává požár odpadu

Právo, plk

Jedenáct jednotek hasičů, profesionálních a dobrovolných, bojuje od pátečního podvečera s požárem haldy tříděného odpadu ve Vratimově nedaleko Ostravy. Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely bude škoda v řádech statisíců korun.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Požár papíru lepenek, plastů a dalších materiálů vypukl ve vratimovském areálu firmy FCC ČR okolo 17. hodiny. „Separovaný odpad je lisovaný do kubíkových balíků zhruba metr krát metr. Ty byly podle druhu uskladněny na venkovní ploše areálu 100 krát 40 metrů do výšky čtyř metrů,“ uvedl Kůdela s tím, že požár se dosud obešel bez zranění.

Před příjezdem hasičů bylo do bezpečí evakuováno 36 zaměstnanců. „Hustý dým naštěstí stoupal k obloze, nebyly hlášeny žádné zdravotní komplikace obyvatel Vratimova,“ sdělil mluvčí hasičů s tím, že na místě zasahují tři ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a spolu s nimi osm jednotek dobrovolných hasičů z okolí. „Celkem to je přes 80 hasičů a dvě desítky vozidel,“ upřesnil.

Přestože hasiči už použili proti ohni velké množství vody i pěny, postupují plameny uvnitř hromad dál a pohlcují další balíky. Kůdela předpokládá, že hasiči budou na skládce zasahovat až do sobotního rána.

„V areálu spolupracuje s hasiči firemní nakladač, který část hořících balíků postupně vyváží na volnou plochu a hasiči je dohašují vodou nebo pěnou. Nakladači se podařilo rozpůlit širokou uličkou hořící plochu na dvě poloviny, další dva firemní vozíky odvážejí na bezpečné místo ohněm nezasažené balíky,“ popsal s tím, že příčina vzniku požáru nedaleko železniční zastávky Vratimov není dosud známý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám