Hlavní obsah

Haló, tady Europol. Muž falešnému policistovi uvěřil a přišel o statisíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdecko-Místecko

O více než 400 tisíc korun zchudl nedávno muž z Frýdecko-Místecka. Uvěřil totiž, že mu volá policista Europolu, a ze strachu, že by mohl přijít o svoje úspory, převedl peníze na zahraniční konto podvodníka.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bitcoin

Článek

Vše začalo, když oběti zavolal muž hovořící anglicky. „Představil se jako policista Europolu a sdělil mu, že se stal obětí krádeže identity s tím, že jsou v rámci Evropské unie pod jeho osobními údaji prováděny nelegální převody peněz,“ popsala policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

Falešný policista přepojil následně muže na kolegu, který mu řekl, jaká obvinění jsou proti němu vedena. „Sdělil mu také číslo jeho případu a číslo svého odznaku. Poté ho požádal o osobní údaje v podobě jména, příjmení, data narození a informace o počtu jeho bankovních účtů a platebních karet,“ nastínila s tím, že po krátké chvíli byl muž přepojen na třetího údajného důstojníka Europolu. „Ten mu zopakoval obvinění a seznámil jej s možnostmi v rámci evropského práva, a že musí postupovat podle protokolu. To mělo zahrnovat převedení jeho financí na bezpečné místo a následné zastavení všech služeb souvisejících s jeho identitou, tedy bankovního účtu či telefonu.“

Podvodník v telefonu znal i osobní údaje, žena přišla o 150 tisíc

Krimi

Následně si muž na doporučení podvodníka stáhl aplikaci, v níž se zaregistroval a vytvořil účet. Měl na něj převést 100 tisíc na nákup bitcoinů. Platba však byla opakovaně zamítnuta, a tak mu volající poradil jinou aplikaci, díky níž nakoupil kryptoměnu jen za 20 tisíc korun. „Následně měl bitcoiny uložit do kryptoměnové peněženky. Když se ho však aplikace zeptala, zda důvěřuje osobě, na jehož adresu kryptoměnu zasílá, vzbudilo to v poškozeném podezření,“ informovala Kubzová.

Muž měl strach, že by se stal obětí podvodu, a vše sdělil i údajnému policistovi na druhém konci telefonu. Ten pohotově zareagoval a poslal muži telefonní číslo, které si měl ověřit na internetu. Poté mu ze stejného čísla zavolal, což muže uklidnilo. Protože však byl převod peněz na kryptoměnu opět zamítnut, navrhl podvodník, aby muž převedl peníze na zahraniční konto mimo Evropskou unii.

„Během hovoru volající požádal poškozeného ještě o zaslání fotografie jeho dokladů, což muž učinil. Poté odeslal ze svého účtu na zahraniční konto více než 400 tisíc korun. Druhý den však pojal podezření, že by se mohlo jednat o podvod, a vše oznámil policii,“ uvedla policejní mluvčí s tím, že lidé mají být obezřetní. „Pachatelé umí napodobit telefonní čísla různých institucí, včetně policie. Doporučujeme si vše ověřit tak, že zavěsíte, číslo znovu vyťukáte a zavoláte zpátky,“ popsala a dodala, že policie ani banka nikdy telefonicky nenavádí k převodům peněz či nákupům kryptoměn.

Falešní bankéři tentokrát v poutech. Policie zadržela v Česku a na Ukrajině desítky podezřelých

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám