Hlavní obsah

Gang, který byl postrachem seniorů, stráví ve vězení dohromady 37 let

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Dlouhou dobu přepadávala a obírala pětice mužů ve věku 26 až 38 let z Moravy staré a bezbranné lidi. Počínali si přitom brutálně. Přepadené v jejich domech většinou zbili. Ve čtvrtek je poslal Vrchní soud v Olomouci do vězení, kde dohromady stráví 37 let. Potvrdil tak až na jednu výjimku tresty, které jim už dříve uložil brněnský krajský soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk Dočkal (vlevo) a Jan Klváček neměli podle obžaloby se starými lidmi slitování.

Článek

Nejvyšší trest dostal Jan Klváček, který ve vězení stráví 9,5 roku. Ten má také na svědomí nejvíce útoků. Prokázán mu byl podíl na třinácti z nich. Luboš Staněk má jít za mříže na 8,5 let, Radim Žondra na 7,5 roku, Zdeněk Dočkal na sedm let a Lukáš Klváček na 4,5 roku. Vrchní soud tak v podstatě potvrdil verdikt krajského soudu v Brně, proti němuž se obžalování odvolali.

„Změnil se jen výrok o trestu v případě obžalovaného Žondry, kterému byl trest zmírněn o půl roku. Navíc si jej má odpykat v mírnějším typu věznice. Odpovídá to jeho účasti na trestné činnosti,“ uvedl Právu mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Muži si vybírali zejména starší lidi, které přepadávali v jejich domech. Činili tak jednotlivě či v různé sestavě. Podařilo se jim v době od listopadu 2008 do dubna 2010 prokázat šestnáct loupeží takřka po celé Moravě.

Seniory v jejich domě bili a svázali

„Za použití násilí vnikli do domů poškozených, především starších osob, které v jejich obydlí většinou zbili, svázali a donutili je vydat finanční hotovost, případně i další cenné věci,“ řekl Angyalossy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Lukáš Klváček, smějící se Radim Žondra a Jan Klváček při příchodu k soudu.

Někdy si lupiči přišli jen na pár stokorun, v několika případech se jim však podařilo odnést částky přesahující 100 tisíc korun. Celková škoda, kterou způsobili, přesáhla milión korun. Několika obětem navíc způsobili i těžkou újmu na zdraví, a to jak na psychickém, tak fyzickém.

Pětici pomohly usvědčit pachové stopy zanechané na místě činu. Muži se přitom odvolávali na to, že jejich vina nebyla zcela spolehlivě prokázána v rozsahu, jak byli uznáni vinnými rozsudkem krajského soudu. „Pachové stopy byly jen jedním z článků uceleného řetězce důkazů,“ poznamenal k tomu Angyalossy. Odsouzení musejí také zaplatit jednotlivým poškozeným náhradu škody.

Reklama

Výběr článků

Načítám