Hlavní obsah

Fotka na hanlivých letácích v Plzni pocházela z policejní databáze

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na přelomu roku si prošel plzeňský podnikatel Luboš Kotáb doslova peklem. Tehdy město zaplavily hanlivé letáky s jeho fotografií a textem: „Pozor!! Důležité upozornění!!! Tento muž na fotografii Luboš Kotáb, (firma The Elektro El) je velký podvodník !!!“. Autora pomluvných plakátů policisté nevypátrali, ale přišli na to, že použil Kotábovu fotografii z informačního systému ministerstva vnitra, který není veřejně přístupný.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Později detektivové z policejní inspekce odhalili konkrétního policistu, který neoprávněnou lustraci s cílem získat fotografii Kotába provedl. Žalobce nyní rozhodl, že jednání policisty není tak závažné, aby mu hrozil trestní postih.

"Státní zástupce v jednání policisty neshledal podezření z trestného činu. Podle něho by mohl být skutek posouzen jako kárný přestupek. Proto případ postoupil ke kázeňskému projednání,“ prohlásil Pavel Tolar z Okresního státního zastupitelství v Plzni.

Náhled okresního státního zastupitelství na celou záležitost Kotába rozlítil. "Policista dostane přes prsty a tím to jako skončí? Proboha, vždyť neoprávněně zjišťoval osobní informace pro někoho, který je pak zneužil. Tím, čím jsem si díky tomu prošel, bych nepřál ani největšímu nepříteli, “ nevěřícně kroutí hlavou muž, který během dvou měsíců objížděl město a z domů, sloupů veřejného osvětlení či přístřešků zastávek MHD strhával stovky lživých letáků.

Precedens ze Zlína

Postup plzeňského státního zástupce je překvapivý zejména s ohledem na velmi podobný případ, který už řeší soud ve Zlíně. Policista z otrokovického obvodního oddělení je za neoprávněnou lustraci žalován hned za tři trestné činy, a to zneužívání pravomoci veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji a zneužití záznamu na nosiči informací. Přitom osobní informace o lidech, které si zjišťoval, měl "pouze“ pro svoji potřebu a nebyly dál zneužity druhou osobou.

V tom, kdo za aférou s letáky stojí, má Kotáb více méně jasno. "V tom období jsem měl konflikt s bývalým známým. Přišel za mnou po dvou letech, abych mu vrátil peníze, které mi zaplatil za hrubý rozvod elektřiny. Po takové době začal tvrdit, že jsem odvedl špatnou práci. Měl jsem v té době úraz ruky, tak jsem mu slíbil, že až se uzdravím, podíváme se na to. Krátce potom se ale objevily první letáky,“ vzpomínal čtyřicetiletý montér na nejhorší chvíle svého života.

Nejdříve byly urážlivé letáky nalepeny na všech vchodech do domů v okolí jeho bydliště. Pak se okruh rozšířil. "Volali mi známí z různých koutů města, a dokonce i z vesnic za Plzní. Plakáty byly všude - na popelnicích, trafostanicích, sloupech veřejného osvětlení. Nic jiného jsem nedělal, než běhal po městě a strhával ty nechutné pamflety. Jenže pořád se objevovaly nové a nové. Mohlo jich být celkem kolem pěti set. Byl to doslova psychický teror, který neměl konce. Přítelkyně se psychicky zhroutila a moje matka se zase bála, že mi jde někdo po krku,“ vybavoval si Kotáb první měsíce letošního roku.

Šiřitele se nepodařilo vypátrat

Ze zoufalství se nakonec obrátil na policii. "Nejdříve jsem si to chtěl s tím člověkem, na kterého mám podezření, vyříkat z očí do očí. Ale můj právník mi to nedoporučil. Proto jsem raději zvolil cestu trestního oznámení na neznámého pachatele pro podezření z pomluvy. Bylo mi také divné, že na letácích je fotka z mého pasu. Měl jsem pro to jediné vysvětlení, a to že ji někdo musel stáhnout z policejní databáze,“ pokračoval Kotáb.

Mluvčí plzeňských policistů Michaela Altmannová uvedla, že se šiřitele letáků nepodařilo vypátrat a případ byl proto odložen. "Potvrdili jsme podezření poškozeného, že jeho fotografie na letáku pochází z centrálního registru obyvatel. Když jsme zjistili, že lustraci provedl policista, předali jsme tento poznatek inspekci,“ doplnila Altmannová.

I tady měl Kotáb tušení, odkud vítr fouká. "Když se mě lidé z inspekce při výslechu ptali na policistu, kterého podle mé dedukce z neoprávněné lustrace podezřívali, bylo mi vše jasné. Znám ho totiž stejně dobře jako ten člověk, o kterém si myslím, že vylepil plakáty. Všichni tři jsme spolu v minulosti hodně kamarádili, dokonce jsme jezdili na společné dovolené ,“ uzavřel Kotáb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám