Hlavní obsah

Fotbal s hvězdami. Neznámý vandal vyzdobil hřiště záhadnými ornamenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trávníku fotbalového hřiště v Zakřanech na Brněnsku se před několika dny objevilo čtyřicet šest záhadných ornamentů. Pravidelné tvary připomínají trojcípou hvězdu nebo lopatky větrné elektrárny. Zatím není jasné, jestli se jedná o umělecké dílo, nebo vtípek vandala. Případ zničeného trávníku už si převzali jihomoravští policisté. Obnovit porost bude stát zhruba 40 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Ornamenty na fotbalovém hřišti v Zakřanech na Brněnsku

Článek

„Nevíme, jak se to mohlo stát, kamery na hřišti nemáme,“ uvedl pro Právo starosta Zakřan David Cibulka.

„Jsme z toho vyděšení, protože nevíme, jestli se na ploše dá hrát, nebo ne,“ postěžoval si.

Obrazce objevili členové Tělovýchovné jednoty Sokol Zakřany před několika dny při sekání trávy a nález ohlásili policistům.

Tráva je vyschlá až ke kořenům

„Případ poničeného trávníku prověřujeme jako poškození cizí věci,“ potvrdil pro Právo mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek. Doplnil, že pravidelné obrazce pravděpodobně vznikly tak, že někdo na trávník nalil neznámou chemickou látku pomocí šablony. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Výrobce Roundupu vyplatí odškodné přes čtvrt bilionu korun

Ekonomika

„Tráva je v tom místě vyschlá až do kořenů,“ popsal stav travního porostu starosta Cibulka. Trojcípé hvězdy jsou uspořádány po celé ploše fotbalového hřiště a tvoří spirálu.

„To nemohl někdo udělat za večer, nebo jestli jich bylo víc, nevíme, co to má znamenat,“ dodal s tím, že obrazce měří v průměru přes dva metry.

Poslední zápas zakřanští fotbaloví hráči odehráli na jiném hřišti, o víkendu už ale na trávníku plánují utkání odehrát. I přesto, že trávník budou tentokrát zdobit obrazce.

Podle předsedy sokolské jednoty Ondřeje Kožíška jsou naštvaní hlavně členové, kteří se o trávník ve volném čase starají. „Dá to práci a peníze sháníme, kde se dá,“ posteskl si.

Mimozemšťan, Kazma nebo idiot

Obec i sokolská jednota na sociálních sítích vyzvaly veřejnost k poskytnutí informací, zatím se ale podle starosty nikdo nepřihlásil. Výzva na Facebooku vzbudila ohlas a lidé o vzniku obrazců i vtipkují. Jako autora tipují mimozemšťany, někteří si myslí, že hvězdy na trávník nakreslil Kamil Bartošek, známý jako Kazma, který je pověstný kontroverzními projekty.

„To může udělat jen úplný idiot a ten si to nenechá jen pro sebe, někomu se určitě pochlubí,“ napsal pod příspěvek uživatel Roman Stejskal.

Záhadě s obrazci ale v Zakřanech předcházela jiná událost, která se zde nedávno stala.

„Asi před třemi týdny někdo přeřezal zámek u brány na hřiště,“ popsal starosta Cibulka. Jestli mají obě záležitosti souvislost, ale nechtěl spekulovat. „Počkáme, co zjistí policie,“ doplnil.

Ať už se viník najde, nebo ne, trávník bude potřeba obnovit. „Pravděpodobně budeme muset ta místa vyříznout a nahradit travnatými pásy,“ potvrdil zakřanský starosta. Oprava trávníku bude stát podle jeho předběžných odhadů 40 tisíc korun.

Opilý mladík skončil s autem na hřišti v pokutovém území

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám