Hlavní obsah

Fiktivním českým otcům hrozí rok vězení, asijská mimina nejsou jejich

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fiktivní otcovství je v českých zákonech téměř nový pojem, vedený jako trestný čin napomáhání k neoprávněnému pobytu na území ČR. V nejbližších dnech bude mít svou premiéru také u soudu.

Foto: Profimedia.cz

Čínské děti získávaly české otce podvodem.

Článek

Státní zastupitelství v Praze 2 podalo obžalobu na čínskou podnikatelku z Prahy, která za úplatu sehnala pro nejméně dvacet miminek svých krajanek sedm českých falešných tatínků.

Také tito otcové, všichni z Tachovska a Domažlicka, stanou za zmíněný nový trestný čin na lavici obžalovaných. Naopak matky miminek mohou beztrestně zůstat už s legálním pobytem v Česku a jejich děti se nevratně staly zákonnými občany ČR.

„K Obvodnímu soudu pro Prahu 2 jsme podali obžalobu. Mužům, kteří za úplatu chodili na matriku a hlásili se k otcovství dětí, hrozí roční vězení, Číňance až tři roky,“ řekl Právu šéf žalobců z Prahy 2 Tomáš Bláha, který přiznal, že se dosud s podobným případem nesetkal.

Čínská podnikatelka a její český komplic si podle policie mohli jako hlavní organizátoři přijít nejméně na dva milióny korun.

Sto tisíc za jedno dítě

Hlava gangu údajně dostávala od rodiny čínského dítěte až sto tisíc korun. Nejméně polovinu této částky si prý nechala, zbytek předala českému prostředníkovi, který pro ni otce sháněl. Ten měl peníze rozdělit novým tatínkům.

Většina financí šla ale do jeho kapsy, takže čeští otcové dostávali jen zlomek slibované částky, vesměs v rozmezí od tří do dvaceti tisíc.

Podnikavá Číňanka si přitom s výběrem těchto tatínků pro miminka svých krajanek nedělala příliš velkou hlavu. Podle Jiřího Kopečného z generálního ředitelství cizinecké policie šlo totiž vesměs o nezaměstnané, soudně trestané a často i drogově závislé muže. Někteří pocházeli ze stejné vesnice.

Jejich přičiněním se tak výrazně rozrostl nejen počet malých českých občánků, ale i legálních přistěhovalců, protože matky si mohly následně přivézt do Česka své manžele a další příbuzné. „Nebál bych se říct, že jde o stovky lidí, kteří takto získají trvalý pobyt v Česku,“ upozornil policista Kopečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám