Hlavní obsah

Falešný finanční poradce obral seniora na Náchodsku o víc než tři miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až osm let hrozí falešnému finančnímu poradci, který z téměř osmdesátiletého muže z Náchodska vylákal přes tři miliony korun. Senior si přitom myslel, že jsou peníze posílány jako investice, a proto neváhal transakce potvrzovat. Policie šetří oznámení jako podvod.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Muže (79) zkontaktoval údajný investiční poradce s tím, že mu pomůže zúročit jeho finanční prostředky. Místo toho přišel poškozený o miliony ze svého účtu. Za pomoci nainstalovaného programu Anydesk údajný poradce prováděl jednotlivé platby a muž s vidinou úročení svých zisků vše potvrzoval,“ popsala průběh podvodu mluvčí policie Lucie Konečná.

Podle policie mohou pachatelé užít podobné legendy a nepatrně pozměnit i způsob spáchání činu.

„Výsledek však bude stejný a poškozených bude dále přibývat,“ obává se Lucie Konečná. Lidé by proto měli být obezřetní, měli by chránit své osobní údaje a neměli by důvěřovat nepřiměřeně výhodným nabídkám pro zhodnocení svých peněz.

Seniory okradl o miliony, které pak prohýřil v nevěstincích. Soud ho vydal do Bulharska

Krimi

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám