Hlavní obsah

Fakírovi z televizní soutěže potvrdil olomoucký soud šest let za přípravu vražd

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud v Olomouci poslal ve čtvrtek na šest let do vězení Egypťana Moustafy Fathyho Ibrahima Eldewinyho (33). Ten podle obžaloby loni v březnu plánoval vraždu své exmilenky a jejího údajného přítele, což však nestihl uskutečnit. Policie ho dopadla mj. díky odposlechům. Muž vinu popíral, šlo prý jen o hru.

Obžalovaného přivedla k soudu vězeňská eskortaVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Vrchní soud potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně z letošního června, proti kterému se obžalovaný odvolal. Muži původně hrozilo až 20 let vězení. Od počátku trestního řízení se hájil tím, že nikoho zabít nechtěl. Smrt svojí nevěrné milenky prý plánoval jen z legrace. „Neplánoval jsem to, je to největší sranda v mém životě,“ tvrdil.

Soud však o své nevině nepřesvědčil. „Jeho odvolání jsme jako nedůvodné zamítli. Podle nás bylo jednoznačně prokázáno, že připravoval usmrcení dvou osob,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Policejní informátor a fakír z Egypta chtěl podle obžaloby vraždit na Moravě

Krimi

Do plánů Egypťan podle obžaloby zapojil svého známého, o kterém se domníval, že sympatizuje s Islámským státem.

„Měl nůž, chtěl po mně pistoli, chtěl, abych mu vyrobil výbušnou vestu,“ popsal již dříve muž, který o chystaném činu informoval policii. Ta poté podezřelého sledovala.

Chtěl natočit video

Egypťan měl podle obžaloby v úmyslu zablokovat u Hustopečí vůz bývalé přítelkyně, nastoupit k ní a pak odjet někam, kde s ní natočí video, na kterém by se mu přiznala k nevěře.

Následně hodlal podle obžaloby svoji bývalou přítelkyni zabít pistolí nebo nožem a odjet do bydliště jejího nového údajného přítele, kde chtěl zabít i jeho. Přes Vídeň se pak podle obžaloby zamýšlel vrátit zpět do Egypta.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Mustafa Fathí Ibrahim Aldavíní, obžalovaný z přípravy dvojnásobné vraždy

Podle soudu dal obžalovaný jasně najevo, že chce někoho usmrtit, a celý děj zřetelně naplánoval, přičemž nešlo o zkratkovité jednání. V jeho neprospěch svědčila mj. svědectví, že se s rozchodem se svou přítelkyní nemířil, výpis telefonických hovorů či odposlechy, v nichž tvrdil, že si je vědom následků, které způsobí.

„Trest, který mu uložil krajský soud, nelze považovat za nepřiměřeně přísný,“ doplnil Cik s tím, že případnému zpřísnění trestu bránilo to, že se proti verdiktu krajského soudu neodvolal státní zástupce.

Muž se do Česka přestěhoval z Egypta na konci roku 2010, když si předtím ve své domovině vzal za ženu o 24 let starší Češku. O rok později se rozvedli, pak se oženil znovu. V ČR se před třemi lety účastnil televizní soutěže Česko Slovensko má talent, kde vystupoval jako fakír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám