Hlavní obsah

Exstarostka Krásna čelí obvinění kvůli fingování faktur

– Krásno
Právo, Rudolf Voleman

Z přečinu podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby byla obviněna 44letá bývalá starostka Krásna Lenka Sidorjaková (nez.), která v čele malého historického městečka na Sokolovsku stála v letech 2006 až 2010. Policie Sidorjakovou viní z toho, že nechala vystavit a následně proplatit a zaúčtovat fakturu na 54 tisíc korun za práce pro město, které ale ve skutečnosti nebyly stavební firmou nikdy provedeny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Navíc podle obvinění předložila k zaúčtování do účetnictví města další fakturu na 24 tisíc korun, která nebyla adresována městu. „Z pokladny si poté měla převzít 24 tisíc korun a použít je pro svoji potřebu,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová.

„Škoda, která vznikla městu, je tak vyčíslena na částku necelých 76 tisíc korun,“ pokračovala policejní mluvčí, podle níž byla z podvodu obviněna také bývalá 40letá účetní radnice a muž ze stavební firmy, který fiktivní faktury vydával.

„Za zneužití pravomoci úřední osoby i podvod hrozí obviněným až pětiletý trest odnětí svobody,“ dodala Böhmová.

Exstarostka: Je to na politickou objednávku

Sidorjaková všechna obvinění zásadně odmítá. „Popírám, že bych si nějaké městské peníze kdy ponechala,“ uvedla. K té druhé faktuře mi policie nedala možnost se vůbec vyjádřit,“ pokračovala.

„To obvinění je na politickou objednávku, protože mě vyšetřoval policista, který je současně členem kontrolního výboru ve městě,“ řekla bývalá starostka.

„Policista, který je v kontrolním výboru města Krásna, se v minulosti na vyšetřování bývalé starostky nepodílel. Stejně tak se nepodílí na současném vyšetřování,“ komentovala mluvčí policie, podle níž se členství policisty v kontrolním výboru a vyšetřování ani časově neshoduje.

Nesmířila se…

Sidorjaková má ale jasno. „Jsem z toho znechucená. Cílem je mě znemožnit a zavřít mi pusu, ale to se jim nepodaří,“ konstatovala. Nyní je v krásenském zastupitelstvu v opozici silnou kritičkou současného vedení města.

„Nesmířila se s tím, že už není starostkou a dělá nám na radnici peklo,“ sdělil starosta Krásna Miroslav Kirejev (nez.).

„Objevili jsme v účetnictví města z minulého období více fiktivních faktur. Tak se divím, že policie našla jenom tyhle dvě,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám