Hlavní obsah

Expřítelkyni sedmkrát bodla nožem. Chtěla prý, aby trpěla

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pokusu o vraždu je obžalovaná jednačtyřicetiletá Martina Staškevičová, která loni 12. srpna v Náchodě zaútočila nožem na svou o sedm let starší expřítelkyni. Podle obžaloby chtěla druhou ženu zabít, Staškevičová tvrdí, že takový úmysl neměla, ale chtěla, aby její oběť trpěla. Případem se zabývá Krajský soud v Hradci Králové.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaná u souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Svou oběť Staškevičová sedmkrát bodla do zad a krku nožem s devět centimetrů dlouhou čepelí. Šest ran zasáhlo do podkoží, jedna pronikla do hrudní dutiny a poranila plíci.

Napadená utrpěla zranění plic, kdy se jí začala hromadit krev a vzduch v dutině chránící plíce (pneumothorax a hemothorax). Na místě mohla zemřít. Přežila jen díky tomu, že se jí podařilo dostat se z dosahu Staškevičové a utéct do budovy svého zaměstnavatele, kde jí přivolali záchranku. V nemocnici pak strávila pět dnů.

Oběť měla navíc i psychické potíže. „V reakci na jednání obžalované se u ní rozvinula reaktivní úzkostně depresivní porucha s fobickými příznaky těžšího charakteru, přetrvávající v akutní formě po dobu jednoho měsíce,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaná Martina Staškevičová nezvládla rozchod a přítelkyni pobodala nožem.

„Hrozně toho lituju, ale zabít jsem ji nechtěla,“ řekla obžalovaná v úvodu své výpovědi před soudem. V přípravném řízení však policii přiznala, že chtěla, aby expartnerka trpěla.

Nejdřív vyhrožovala sebevraždou

Obě ženy se seznámily přes internet v roce 2012. Několik let spolu žily, pak se rozešly.

„Začala pracovat v Hypernově a tam se seznámila s mužem. Začala chodit pozdě domů, pak nepřišla vůbec. Když přišla, tak si psali, volali. Koukla jsem se na Facebook a tam jsem se dozvěděla, že spolu mají poměr,“ uvedla obžalovaná, vyučená kuchařka, která pracovala jako dělnice v náchodské Rubeně.

Podle poškozené byl jejich vztah dobrý. Problémy prý začaly ve chvíli, kdy byla dlouhodobě nemocná a veškerá domácnost šla na vrub obžalované. Po návratu z neschopenky si našla nové místo a spřátelila se s mužem.

„Byli jsme kamarádi. Obžalovaná mi lezla do počítače a začaly první konflikty. Začala mi dělat žárlivé scény. Snažila jsem se jí vysvětlit, že mezi námi nic není, že jsme jen dobří přátelé,“ uvedla u soudu.

Loni v létě nakonec kamarádství přerostlo v krátký milostný vztah. „Když jí to řekl, vytáhla nůž, že se chce zabít. Týden nato jsem odešla, už se to nedalo,“ popsala rozchod s přítelkyní poškozená.

Obžalovaná prý nevěděla, co dělá

Po roce se ženy opět trochu sblížily, každá si však od toho zřejmě slibovala něco jiného. Zatímco poškozená pouze kamarádství, Staškevičová doufala v pokračování vztahu. Neustále bývalou milenku kontaktovala, a ta se jí podle svých slov začala bát.

„Říkala, že bychom to mohli dát časem dohromady, ale byly to samé lži. Jen sliby. Slíbila, že se ještě sejdeme a o všem si promluvíme. Ale zase to zrušila. Chtěla jsem slyšet vysvětlení,“ vzpomínala u soudu obžalovaná, proč si na poškozenou kritický den počkala.

S sebou si vzala i nůž. „Už se to nedalo snést. Prostě to ve mně bouchlo. Řekla, že jsem hloupá, že mne měla jen na peníze. Dostala jsem se do afektu, že jsem nevěděla, co dělám,“ přiznala poté obžalovaná, že bývalou družku pobodala.

Hlavní líčení bylo v pondělí odročeno. Pokračovat bude výpověďmi svědků v dalších dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám