Hlavní obsah

Exprimátor a jeho kolegové dostali podmínku za zvýhodnění firmy

Olomouc
Aktualizováno

Olomoucký okresní soud ve středu opět potrestal bývalého přerovského primátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pět kolegů podmínečnými tresty kvůli dvěma veřejným zakázkám ve městě. Podle soudu vědomě zvýhodnili stavební firmu, která zakázky vyhrála. Okresní soud šestici mužů potrestal už loni na podzim, avšak krajský soud jeho verdikt zrušil. Lajtoch i jeho kolegové vinu odmítali. Kauza je stála politickou kariéru.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Lajtoch (vlevo), Josef Kulíšek (uprostřed) a Václav Zatloukal (vpravo) u Okresního soudu v Olomouci. Archivní snímek

Článek

Soud ve středu polovině obžalovaných včetně Lajtocha uložil mírně nižší tresty než loni na podzim. Exprimátorovi Lajtochovi, bývalému náměstkovi Josefu Kulíškovi (ODS) a tehdejšímu radnímu Jaroslavu Čermákovi (ODS) uložil okresní soud podmínečný trest 2,5 roku a ve středu je potrestal dvěma roky a čtyřmi měsíci s odkladem na 4,5 roku.

Radní Václav Zatloukal dostal opět nejvyšší, tříletý trest s odkladem na pět let. Zaplatit musí navíc 200 tisíc korun. Jako jediný podle soudu získal z tohoto jednání značný prospěch. Stejnou firmou, která lukrativní zakázky ve městě vyhrála, si nechal postavit rodinný dům. Převážnou část nákladů dosud nezaplatil.

Úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba dostali dva roky s odkladem na čtyři roky. Jedním z důvodů vrácení případu zpět okresnímu soudu byla novela zákona o veřejných zakázkách, která začala platit letos v březnu.

Podle původního zákona nesměl rozsah víceprací překročit 20 procent ceny původní veřejné zakázky.

Novela limit zvýšila z 20 na 30 procent. Právě otázka dodatečných stavebních prací dostala bývalé přerovské představitele před soud. U rekonstrukce zimního stadiónu a stavby domova důchodců totiž podle žalobce takzvané vícepráce, které provedla stejná firma bez výběrového řízení, byly větší než zákonem daných 20 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám