Hlavní obsah

Expolicista prozrazoval plánované kontroly v ubytovnách pro cizince, dostal pokutu

Právo, Patrik Biskup, Jiří Šolc
Plzeň

Za korupci potrestal ve čtvrtek plzeňský soud bývalého příslušníka cizinecké policie Petra Hynka. Podle obžaloby vyzrazoval informace o chystaných kontrolách na ubytovnách a od jejich provozovatelů si za to nechal platit. Podle rozsudku se tím dopustil trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, za což mu soud uložil peněžitý trest a propadnutí věci.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Petr Hynek u soudu

Článek

Stejný trest za podplácení dostal také Hynkův spoluobžalovaný, ukrajinský podnikatel Viktor Tsapuk (48). „U policisty se jedná o pravomocný rozsudek, státní zástupce i obžalovaný se vzdali práva na odvolání, Tsapuk si ale na odvolání ponechal lhůtu,” řekl Právu státní zástupce Roman Šustáček bez dalších podrobností.

Soudkyně Okresního soudu Plzeň-město Lucie Bočková upřesnila, že Hynek dostal peněžitý trest ve výši 70 tisíc korun a Tsapuk 60 tisíc korun.

Oba muže zadrželi detektivové Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) předloni v listopadu v hotelu Beránek v Rokycanech, a to těsně poté, co došlo k předání 20 tisíc korun jako odměny za poskytované informace.

Byla to z mé strany blbost.
obžalovaný

Podle spisu Hynek v průběhu roku 2017 pravidelně dával echa o plánovaných policejních kontrolách celkem čtyřem ukrajinským podnikatelům, kteří měli pod palcem personální agentury a ubytovací služby. Ti pak na základě získaných informací mohli provést protiopatření.

„V SMS zprávách uváděl datum, místo, čas a rozsah akcí,“ řekl státní zástupce Jiří Richtr. Podle něj šlo o desítky případů z celého Plzeňského kraje.

O penězích prý nevěděl

Hynek se před soudem doznal jen ke vztahu k Tsapukovi, u dalších jeho tří krajanů tvrdil, že jim dával informace předem proto, aby odemkli ubytovny, a policisté tak mohli zkontrolovat například domovní knihy.

Zásah GIBS v RokycanechVideo: Patrik Biskup, Právo

Motiv svého jednání Hynek nedokázal vysvětlit. Ke schůzce v Rokycanech sdělil, že nevěděl o tom, že mu Tsapuk dává peníze. „Neřekl mi to. Dostal jsem obálku, ale neotvíral jsem ji. Tušil jsem ale, že to může být odměna za ty SMS zprávy. Že jsou v ní peníze, jsem zjistil, až když mě zadrželi pracovníci GIBS a otevřeli ji,“ prohlásil policista s tím, že zprávy začal Tsapukovi psát sám od sebe.

„Chtěl jsem se mu tím zavděčit. Myslel jsem si, že bych pro něho mohl po odchodu od policie pracovat. Byla to z mé strany blbost,“ kál se Hynek, který u police pracoval 27 let a loni byl ze služby propuštěn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám