Hlavní obsah

Expolicista popřel vraždu manželky a jejího milence

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

S taktikou mrtvého brouka předstoupil v pondělí před senát Krajského soudu v Plzni třiatřicetiletý bývalý policista Petr Fencl. Státní zástupkyně ho viní z dvojnásobné vraždy. Podle ní před dvěma lety v Chocenicích na Plzeňsku zabil svoji o osm let mladší manželku Andreu a jejího dvaačtyřicetiletého milence Milana Špačka.

Foto: Radek Vondřejc
Článek

Fencl, kterého loni v únoru soud pustil z vazby, odmítl vypovídat. Omezil se pouze na konstatování, že nic z toho, co je mu kladeno za vinu, neudělal. K vraždám mělo dojít v noci z osmého na devátého července 2003 v domku Milana Špačka, u kterého Fenclová v tu dobu bydlela.

"Manželku udeřil pěstí a kopancem do hlavy a pak ji potopil hlavu do vody ve vaně. Jejího milence zabil nezjištěným způsobem a tělo ukryl neznámo kam. Aby zahladil stopy, pokusil se dům podpálit tak, že otevřel ventil plynového sporáku, na podlahu rozlil benzín a zapálil," řekla žalobkyně Jiřina Kokožková.

Žhářský útok se ale pachateli nezdařil. Když ubyl kyslík, oheň se sám uhasil ještě než se stačil v místnosti nahromadit plyn v dostatečné koncentraci pro explozi. Mrtvou ženu v domu nalezl o šest dní později čtyřiašedesátiletý otec zmizelého muže. Ten se tam šel podívat, protože syn se mu dlouho neozval.

Žárlivost přerostla ve vraždu

Fencla zatkli za tři měsíce. Nejdříve ho obvinili z vraždy ženy a později stíhání rozšířili i o vraždu Špačka, jehož tělo se doposud nenašlo. Podle státní zástupkyně stojí za vraždami Fenclova žárlivost. Z vyšetřování vyplynulo, že v době vražd procházelo manželství Fenclů krizí.

"Andrea na jaře požádala o rozvod. To jsem se také dozvěděla, že má mimomanželský vztah," řekla před soudem teta Fenclové Hana Bílková. Uvedla také, že ji den poté, co byla Andrea nalezena zavražděná, Fencl telefonoval, že Andrea je mrtvá s tím, aby to vyřídila jejím rodičům. Fenclová od manžela odešla i s tehdy dvouletou dcerou Denisou ke svému novému příteli.

"Milan čekal, až se Andrea rozvede. Byl s ní šťastný. Měl rád i tu malou. Říkal mi, že ten její manžel je ďábel a pořád žárlí. Byl jsem svědkem toho, jak Andreje přišly na mobil výhrůžné zprávy. Říkala, že má takových esemesek v telefonu uloženo víc. Milan mi na to dokonce řekl, že kdyby se s Andreou ztratili, takže je najdeme někde v přehradě," vypověděl v pondělí u soudu svědek Jaroslav Bajer.

Ve výpovědích jsou rozpory

Ten ale také tvrdil, že Špačka s Fenclovou a malou Denisou viděl ještě pohromadě 9. července dopoledne v Blovicích. To už podle státní zástupkyně měli být Fenclová a Špaček mrtví. Navíc během vyšetřování další svědci potvrdili, že v tu dobu byla malá Denisa už u Fenclovy babičky v Rokycanech, která ji hlídala, než si jí Fencl vyzvedl a odvezl svým rodičům do Nových Hradů.

Fencl při podání vysvětlení uvedl, že devátého kolem páté ráno mu Špaček přivezl Denisu na chatu v Kornaticích s tím, aby ji ohlídal, že jede s její matkou na dovolenou. Právě Špačkův vůz se našel o týden později v Praze v blízkosti Fenclova pracoviště. Když kriminalisté z vnitřku vozidla sejmuly pachové stopy, patřily některé i Fenclovi.

Ten se hájil tím, že Špačkovým vozidlem prolézal, když si bral Denisu, kterou mu přivezl na hlídání. Soud bude pokračovat v úterý výpověďmi dalších svědků a znalců. Rozsudek by mohl být vynesen příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám