Hlavní obsah

Expolicista měl ceník, za echo o domovní prohlídce bral 600 tisíc

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Za prozrazení informací o chystaných domovních prohlídkách 600 tisíc korun, zajištění nelegálního odposlechu konkrétní určené osoby 30 tisíc, nelegální lustrace osoby a její „ochrana“ před zájmem orgánů činných v trestním řízení 20 tisíc měsíčně. Takové sazby fungovaly mezi policistou a podsvětím za působení specialisty Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Mariana Hanáka.

Foto: Archiv, Novinky

Stíhaný elitní expolicista Marian Hanák.

Článek

Kromě jiného nechával podle obžaloby nelegálně lustrovat i telefonní čísla, každá informace měla přijít zájemce z podsvětí na pět tisíc korun. Prodej informací z konkrétního trestního řízení přišel zájemce na 200 až 300 tisíc korun. Za prodej celého trestního spisu požadoval Hanák sedm miliónů.

Tyto informace vycházejí na povrch při vyšetřování korupčního jednání 39letého elitního policisty, který dlouhé roky pracoval pro ÚOOZ na Zlínsku. V některých případech mu pomáhala i další policistka, nyní 46letá Hana Čouková. O jejich trestné činnosti Právo informovalo již v minulých měsících [celá zpráva].

Nyní se dvojice „strážců zákona“ dočkala obžaloby. Soudní líčení s nimi začne nejpozději do konce října. Oba jsou stíháni na svobodě. Hanákovi hrozí pět až 12 let za přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Čoukové dosud vyšetřovatelé prokázali jen zneužití pravomoci veřejného činitele se sazbou jeden až pět let.

Obžalováni jsou i dva podnikatelé 

Zlínská pobočka brněnské expozitury specializovaného ÚOOZ byla dlouho prokletá. Hanák se zde dopouštěl závažné korupční trestné činnosti od roku 2007 do přelomu roku 2009 až 2010, kdy od policie odešel. Na jeho místo poté nastoupil Stanislav Švábenský a přebral po Hanákovi všechny kontakty s mafiánským podsvětím. O jeho případu Právo rovněž informovalo. [celá zpráva]

Společně s dvojicí expolicistů jsou obžalováni i dva podnikatelé, kteří s kriminalisty na vyšetření případu spolupracovali. Jde o kroměřížského podnikatele Radomíra Vybírala a Jana Švédíka z Břidličné na Bruntálsku. Podle krajského státního zástupce Romana Kafky se oba muži doznali k podplácení. Hanák vypovídat odmítl. Čouková uvedla, že pokud mu informace předávala, tak jen jako součást plnění služebních povinností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám