Hlavní obsah

Elitní kriminalista zradil přísahu a stojí před soudem

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Další policejní kauza končí před soudem. Dnes už bývalý vysoce postavený důstojník elitního útvaru policejního prezídia Jiří Pavlík se před domažlickým soudem v pondělí zpovídal z toho, že zapomněl na služební přísahu a v rozporu se zákony pomáhal z problémů svému známému.

Článek

Žalobce Jaroslav Háza viní dvaapadesátiletého někdejšího policejního funkcionáře plzeňské expozitury útvaru boje s organizovaným zločinem ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Pavlík podle státního zástupce loni v květnu vynesl od policie utajovanou informaci o opatření chystaném proti podnikateli Zdeňku Boříkovi z Klatov, který byl v té době vyšetřován pro podezření ze závažné trestné činnosti.

"Varoval ho, aby nejezdil na Slovensko, kam se chystal na nelegální lov medvědů a tetřevů a kde měl být zatčen tamní policií pro podezření z trestných činů pytláctví a ohrožení životního prostředí," uvedl včera při zahájení procesu státní zástupce.

Boříka společně s dalším českým lovcem Václavem Vaňáčem z Písku zatkala slovenská policie na svém území až o čtyři měsíce později. Oba jsou trestně stíháni pro podezření, že plánovali nelegální odstřel chráněných zvířat.

Obžalovaný mluví o komplotu

Pavlík před soudem jakoukoliv vinu odmítl a celý případ označil za konstrukci vytvořenou některými jeho bývalými podřízenými a Inspekcí ministra vnitra. "Buď jsem se stal obětí nevybíravých praktik někdejších kolegů, anebo nějakého omylu či nedorozumění," prohlásil Pavlík. Ten tvrdil, že několik let panovaly na plzeňské expozituře útvaru pro boj s organizovaným zločinem napjaté vztahy.

"Vytvořily se různé zájmové skupiny, které proti sobě brojily a někteří policisté usilovali o mé místo vedoucího," naznačoval ve své výpovědi Pavlík, co mohlo stát za jeho obviněním a pozdějším nedobrovolným odchodem do civilu. Klíčovým důkazem žaloby jsou telefonní odposlechy, které předseda senátu nechal v soudní síni přehrát z CD-ROMu s vyloučením veřejnosti, která s ohledem na projednávání skutečností podléhající služebnímu tajemství nemohla být přítomna ani výslechu svědků.

Podezřelé přátelské telefonáty

Utajeny tak zůstaly výpovědi svědků z řad policistů a také vyjádření Zdeňka Boříka. Pavlík si měl podle žalobce v Boříkově záležitosti nejprve služebním telefonem sjednat schůzku s bývalým kolegou Josefem Netrvalem a pak prostřednictvím jeho syna varovat podnikatele.

"Telefonát ze služebního mobilu, kdy jsem hovořil s panem Netrvalem, byl soukromého rázu. Byli jsme přátelé a naše rodiny se navštěvovaly. Vznikl po urgencích mé manželky, abych se ho zeptal, jestli obdržel pohled z naší zahraniční dovolené a také jsem chtěl vědět, jak vypadá jeho zdravotní stav, protože ještě než odešel od policie, utrpěl vážný úraz oka.

Není pravda, že jsem si s ním sjednával nějakou schůzku," řekl Pavlík. Toho jeho nadřízený po téměř třiceti letech propustil ze služebního poměru bez nároku na výslužné. Předseda senátu jednání odročil za účelem provedení listinných důkazů a výpovědí dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám