Hlavní obsah

Egypt se s českou policií nebaví, úmrtí turistek je záhadou

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože egyptská policie už zhruba před měsícem uzavřela vyšetřování úmrtí dvou českých turistek v letovisku Hurghada, česká policie dosud nezná výsledky. A to ani oficiální, ani neoficiální cestou.

Foto: Profimedia.cz

Smrt dvou Češek v Hurghadě zůstává záhadou.

Článek

Krajské státní zastupitelství v Ostravě proto nyní nevylučuje, že případ bude na české straně odložen, a záhada tak zůstane nevyřešena.

Egypt dosud podle informací Práva nereagoval na žádost o právní pomoc, kterou mu poslalo Krajské státní zastupitelství v Ostravě. „Snažili jsme se s egyptskou stranou spojit, zatím jsme se ale od nich nic podstatného nedozvěděli,“ potvrdil v pondělí státní zástupce Vít Legerský, který dozoruje vyšetřování na české straně.

Česká policie už podle něj k případu vyslechla řadu svědků a také manžela a otce obětí Petra Kramného.

Sice ještě probíhají některé další vyšetřovací úkony, důležitý je ale uzavřený spis z Egypta, protože česká policie má kvůli nedostatku informací téměř svázané ruce.

Žádost poslána, snad odpoví

Podle státního zástupce přitom nelze vyloučit, že se čeští kriminalisté k výsledkům egyptských vyšetřovatelů nikdy nedostanou. Jde přitom o zcela zásadní důkazy – protokoly z ohledání místa úmrtí, rozbor jídla a nápojů zajištěných v hotelovém pokoji, záznamy výslechů dalších českých turistů a zaměstnanců hotelu a podobně.

„S Egyptem bohužel nemáme uzavřenou mezinárodní smlouvu o justiční spolupráci. Můžeme se donekonečna bavit o tom, co si o případu myslíme, ale ty nejzásadnější informace k případu má v rukou egyptská policie. Ty informace dosud nemáme, a ani netušíme, s jakým závěrem vyšetřování v Egyptě skončilo,“ dodal státní zástupce.

Žádost o právní pomoc přeložená do arabštiny odešla z Ostravy už před několika měsíci. „Je ale nutno říct, že to nic nevypovídá o tom, jak dlouho má tuto žádost na stole egyptský prokurátor. Žádost vždy putuje přes Nejvyšší státní zastupitelství, ministerstvo zahraničních věcí a velvyslanectví a přes ústřední orgány v Egyptě až ke konkrétnímu prokurátorovi. Ta cesta může trvat i několik týdnů,“ dodal státní zástupce.

Odložení případu není vyloučeno

Nevyloučil, že česká policie případ odloží, aniž by znala výsledky vyšetřování z Egypta. „Můžeme sice čekat na reakci z Egypta, ta ale nemusí přijít. Musíme jim dát čas, a zatím nemůžu říci, jak dlouho budeme ještě na reakci čekat. Stále doufáme, že se ozvou,“ dodal Legerský.

Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera zemřely v Egyptě na otravu loni uprostřed léta. Egyptská policie podezřívala z úmrtí hlavu rodiny Petra Kramného, který se kvůli tomu nemohl až do konce října vrátit do České republiky.

Kramný tvrdí, že vinu na úmrtí manželky a dcery v žádném případě nenese. Už dříve uvedl, že měly žaludeční problémy a ráno je našel mrtvé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám