Hlavní obsah

Dvacet let stará novoroční vražda zůstane nepotrestána

– Praha
Novinky, Marek Bádal

Ukrajince Jurije Kraivského (44), obžalovaného z udušení a umlácení studenta pedagogické fakulty k smrti, v úterý pravomocně osvobodil pražský vrchní soud. Soud zamítl odvolání státního zástupce a potvrdil tak zprošťující rozsudek pražského městského soudu. Vražda z Nového roku 2000 tak kvůli dvacetileté promlčecí lhůtě zůstane nepotrestána.

Foto: Novinky

Ukrajinec Jurij Kraivskij na jednom z předchozích soudních přelíčení.

Článek

„Existuje zde silné podezření z toho, že obžalovaný se účastnil na vraždě poškozeného, že byl jedním z pachatelů. Nicméně toto podezření s ohledem na provedení důkazů neposkytuje závěr o vině obžalovaného, a nelze jej proto odsoudit,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

„Rozsudek je správný, zákonný a rozhodnutí soudu prvního stupně bylo jediným možným východiskem z této situace,“ dodal soudce.

Na mých rukách krev není, tvrdí Ukrajinec obžalovaný za 19 let starou vraždu studenta v Praze

Krimi

Kraivskij podle obžaloby v prvních hodinách roku 2000 v bytě v pražských Nuslích zavraždil 26letého českého studenta pedagogické fakulty. Podle spisu mu rozbil hlavu několika ranami kladivem, řízl ho do krku, až mu přeťal krkavici a kořen jazyka, a nakonec ho lepicí páskou spoutal a zakryl mu nos a ústa, což bylo nakonec příčinou studentovy smrti.

Poté z bytu Kraivskij údajně ukradl počítač, tiskárnu, horolezecký kletr, ledvinku, džezvu a žehličku. Celkem měl vzít věci za asi 3400 korun. Nakonec podle žalobce byt zapálil, čímž vznikla skoro osmdesátitisícová škoda.

Soud zprostil muže obžaloby z dvacet let staré vraždy

Krimi

Otisk malíčku

Kraivskij se odvolacího jednání nezúčastnil, před rokem u Městského soudu v Praze jakoukoliv vinu popřel. „Určitě jsem nebyl v tom bytě v okamžiku, kdy byl spáchán ten trestný čin. Toho člověka jsem nezabíjel, na mých rukách krev není, to je jisté,“ řekl tehdy Kraivskij.

Na místě činu se našel atlas s otiskem malíčku, který policie porovnala v roce 2017 s aktualizovanou databází a vydala na Kraivského zatykač. Na jeho základě muže o rok později zadržela ruská policie a vydala jej ke stíhání do České republiky.

Soud ale loni před Vánoci uzavřel, že sice existuje několik nepřímých důkazů (jako onen otisk malíčku), které by mohly svědčit o Kraivského vině, netvoří ale ucelený a logický řetězec, aby bylo možné Ukrajince odsoudit.

Reklama

Výběr článků

Načítám