Hlavní obsah

Dva mladíci dostali za vraždu invalidy po 14 letech

Novinky, Petr Pokorný
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na čtrnáct let do vězení s ostrahou poslal v pátek senát Krajského soudu v Českých Budějovicích dvaadvacetiletého Tomáše Pexu a o rok staršího Bohuslava Stropka za vraždu padesátiletého invalidního důchodce. Rozsudek s nimi ani nehnul. Po verdiktu putoval Pexa zpět do vazby a Stropek, který je na svobodě na kauci, směřoval se sportovní taškou v ruce domů.

Článek

Oba mladíky uznal soud vinnými z toho, že svou oběť zavraždili kvůli penězům.

Případ začal 20. května loňského roku, kdy policisté nalezli na silnici mezi Strážkovicemi a Trhovými Sviny na Českobudějovicku havarovanou felicii bez posádky. Rozjelo se pátrání po pohřešované osobě, kterou byl majitel vozu. Když policisté zjistili, že doma není, otevřeli jeho byt. Ten byl vykradený. Další vyšetřování směřovalo k lidem, kteří se s pohřešovaným stýkali. Pexa, soused a přítel pohřešovaného, pak přiznal, že jeho byt s komplicem vykradl. Ve středu 29. května bylo nalezeno tělo zavražděného na poli mezi Mohuřicemi a Lništěm, asi deset kilometrů od místa nálezu vozu.

Oběť vylákali na výlet

Přestože obžalovaní svou účast na vraždě popírali a vinu svalovali jeden na druhého, soud konstatoval, že obžalovaní poškozeného vylákali na výlet k Lipenské přehradě a při zpáteční cestě ho zavraždili.

"Znalec potvrdil, že zranění poškozeného byla způsobena hrubým násilím," konstatoval předseda senátu Slavomír Cirhan. Po činu se pachatelé zmocnili finanční hotovosti poškozeného, jeho osobních dokladů a klíčů od bytu, který následně vykradli. Při cestě do Českých Budějovic s vozem své oběti havarovali a z místa nehody uprchli.

Pexa se proti rozsudku na místě odvolal, Stropek se nevyjádřil a státní zástupce se svého práva na odvolání vzdal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám