Hlavní obsah

Dva lidi obvinili kvůli kontaminované vodě v Dejvicích

– Praha

Pražská policie obvinila dva lidi kvůli loňskému výskytu kontaminované vody v Dejvicích a Bubenči. Za obecné ohrožení jim hrozí až pětileté vězení, uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Muži ve věku 60 a 54 let podle kriminalistů uvedli obyvatele v nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodrželi své povinnosti.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Cisterna na pitnou vodu v Dejvicích

Článek

„Nebezpečí vzniklo nedodržením postupů před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě. Škoda způsobená touto situací nebyla dosud vyčíslena. Událost jsme prošetřovali od konce loňského května, obvinění padla v těchto dnech,” sdělil Hulan, který poukázal na to, že věc si vyžádala vypracování značného množství znaleckých posudků z různých oborů.

Obyvatelé Dejvic a Bubenče loni zůstali bez pitné vody od 24. do 28. května. Kvůli vodě kontaminované bakteriemi a viry onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo se střevními potížemi na nemocničním lůžku. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Podle radnice Prahy 6 se odstávka vody dotkla 18 000 obyvatel, původní odhady hovořily o 32 000.

Postupně se uvádělo několik příčin kontaminace. Nejprve se hovořilo o tom, že se do vodovodní sítě dostala voda ze slepého ramene kanalizace

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) měsíc po události uvedly, že kontaminaci nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, ale průsak z kanalizace. Sondy odhalily nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu, podle níž musí být kanalizační potrubí uložena pod vodovodním. Kanalizace vedoucí ze Střešovic do které je svedena voda z tamní nemocnice, pochází z roku 1925, vodovod byl pod ni uložen v roce 1960. O křížení prý nebyla žádná zmínka ani v projektové dokumentaci, ani v mapách. [celá zpráva]

Podle PVK zřejmě vodovod i kanalizaci poškodily nedaleké stavební práce, mimo jiné stavby tunelového komplexu Blanka a developerského projektu Royal Triangle, a v poškozených místech se pak voda smísila. Stavaři to ale už dříve odmítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám