Hlavní obsah

Dva lesy na Moravě zapálily jiskry

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV / ROHATEC / BZENEC

Dva lesy hořely o víkendu n jihu Moravy. Po sobotní požáru, který zasáhl dva kilometry čtvereční lesa u Rohatce, hořela v neděli bývalé farma vánočních stromků u Břeclavi.

Foto: Jana Slováková

Projekt studenta hodonínské průmky Včelín

Článek

Silný větrný poryv, který rozhoupal dráty elektrického vedení, byl příčinou nedělního požáru nedaleko břeclavské části Charvátská Nová Ves, který byl hasičům nahlášen v 13:36. Ve větru se rozhoupaly vodiče dvou různých vedení elektrického proudu. V místě, kde se jejich trasy kolmo protínají, se dráty na okamžik dotkly. Při vzniklém zkratu spadly na zem jiskry, od nichž ihned se vzňala tráva.

"Způsob vzniku požáru potvrdili svědci, takže asi pochybnosti nebudou. Navíc je zřejmé, že v tom místě skutečně začalo hořet," potvrdil Právu vedoucí starobřeclavských hasičů Josef Košulič.

Vítr zahnal plameny do mladého borového lesa. Oheň se rychle šířil a znehodnotil porosty na ploše bývalé farma na vánoční stromky, která zabírala necelé dva hektary. Škoda se odhaduje na 100 000 korun. Na místo zásahu přijelo sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří oheň zlikvidovali a ještě několik hodin dohlíželi na místo události.

Sobotní požár zaskočil hasiče svou silou

Větší škodu ve výši nejméně půl miliónu korun napáchal požár, který vznikl v sobotu před patnáctou hodinou v sousedství železniční trati z Břeclavi do Přerova. Hasiče zarazila intenzita požáru. Ten lemoval na několik kilometrů dlouhém úseku pravou stranu kolejí ve směru z Břeclavi do Přerova. Ojediněle hořelo i na opačné straně trati.

"Hasiči zprávu o požáru přijali ve 14.49 hodin. Na místo ihned vyrazily první jednotky. Do boje s ohněm se nakonec zapojily dvě stovky lidí, 21 hasičských sborů, ať už profesionálové, dobrovolníci nebo hasiči Českých drah," řekl Právu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Akce se zúčastnily i dvě posádky leteckých záchranářů, vodu brali na letišti v Kyjově.

Ohniska hasiči likvidovali do večera, místo požáru ohradili pruhem rozorané půdy, který měl zabránit šíření plamenů. Večer hasební práce ustaly. Tma bránila vjezdu techniky do lesa. Přesto jednotky hasičů situaci stále kontrolovaly a podle potřeby zasahovaly v dostupnějších lokalitách. Celou neděli ještě tři družstva likvidovala problémová místa."Místo budeme monitorovat několik dní. Nemůžeme vyloučit opětovné vzplanutí skrytých ohňů v pařezech," dodal Haid.

Les zapálil asi vlak

 Příčina požáru bude předmětem šetření. Nejpravděpodobnější se jeví varianta, že ve vlaku, směřujícím z Přerova k rakouské hranici, měl některý vůz zablokované kolo. Žhavé jiskry od brzd mohly být příčinou požáru u kolejí. Někde hořelo jen pár metrů u kolejí, v některých částech se ale plameny dostaly až kilometr od trati.

"Oheň se šířil velmi rychle. Pomohl vítr a sucho, v některých lokalitách se dokonce při požáru tvořily vzdušné víry. Přestože se většinou jednalo o požár hrabanky, tedy povrchu pod stromy, v části se plameny šířily i korunami," řekl mluvčí hasičů.

Hasiči uvádí zasažené dva kilometry plochy. Z toho na dvaceti hektarech byly škody značné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám