Hlavní obsah

Duo vyděračů z Plzně půjde za mříže

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Za vydírání dvou chorvatských bratrů, kteří provozují pizzerii v centru Plzně, půjdou dva bezdomovci do vězení. Padesátiletá Zuzana Lejsková si má podle plzeňského soudu odsedět dva a půl roku, její o 30 let mladší známý Stanislav Pechan o půl roku déle.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto

Článek

Podnikatelé Bekim a Ramon Halili se s Lejskovou potkali před dvěma roky, kdy ji jeden z bratrů vezl stopem do Brna. Za nějakou dobu je přijela navštívit do Plzně, kde jí zaplatili jídlo a pití.

Postupem času je žena navštěvovala stále častěji a její požadavky se stupňovaly. "První konflikt nastal, když chtěla, abychom jejímu klukovi koupili k narozeninám kolo a my jsme to odmítli," líčil počáteční trable Bekim Halili.

Později bratři nacházeli svá auta s propíchnutými pneumatikami a začali dostávat výhrůžné dopisy. V nich obžalovaní požadovali několik stovek tisíc, jinak prý zveřejní, že jeden z bratrů sexuálně zneužívá děti. Vyhrožovali také videozáznamem, na kterém si mají bratři předávat drogy.

"Vyvrcholilo to po vraždě prodavačky ve zlatnictví na Americké třídě, které patří našemu krajanovi. Přišla za námi s tím, že v tom máme prsty. Nevěděli jsme, jak se zachovat. Kdyby to byl chlap, tak si to s ním vyřídíme jako mužskej s mužským, ale jak jsme to měli vyřídit se ženou, která je evidentně psychicky narušená," uzavřel Bekim Halili.

Hrozili vypálením pizzerie

Protože bratři nevěnovali dopisům pozornost, Pechan s Lejskovou si podle obžaloby opatřili plechovky s benzínem s pokusili se pizzerii podpálit. Než ale Pechan škrtl sirkou, obžalovaná zavolala policii a svého parťáka udala.

"Snažila se tím v provozovateli pizzerie navodit dojem, že se je snaží chránit a že peníze si tím zaslouží," řekl jeden ze zainteresovaných svědků.

Později, když ani to chorvatské bratry nezastrašilo, kontaktovala dvojice vyděračů muže, který jim měl opatřit nástražný výbušný systém. Když opět mělo dojít k realizaci, Lejsková dala znovu předem echo policistům.

Vinu svalovala na komplice

Obžalovaná se snažila vinu shodit pouze na Pechana. "Standa potřebuje psychiatra, já jsem telefonovala na policii, že se připravuje pizzerii zapálit. Má pořád ty hlasy, co mu takovou věc přikazují. Bekim nám hodně pomohl, nemám důvod být na něho zlá," bránila se žena.

Možnou psychickou poruchu potvrdil i sám Pechan, ovšem zároveň řekl, že oba potřebovali vyřešit problémy s bydlením. "Potřebujeme peníze, nemáme kde bydlet. Spíme po nádražích. Zuzka má navíc malého kluka. Chci šest set tisíc, abych mohl koupit byt," přiznal se muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám