Hlavní obsah

Důchodkyně se zranila o injekční jehlu ve schránce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

O použitou injekční jehlu nastraženou v poštovní schránce se zranila v pondělí pětašedesátiletá žena z Olomouce. Podle mluvčí olomoucké městské policie Magdy Václavíkové je tento případ zcela ojedinělý. Odhozené stříkačky většinou strážníci nacházejí v parcích či v ulicích, ve schránce je to poprvé. Ženu nyní čeká několik vyšetření, která vyvrátí riziko nakažení.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Poranění na ruce si žena způsobila při vybírání pošty. Až poté zjistila, že se ve schránce nachází použitá injekční stříkačka. "Ve městě jsou lokality, které strážníci kontrolují. Jde o parky, zarostlá zákoutí, oznámení míváme i v blízkosti dětských hřišť. Ale že by se našla jehla ve schránce, to je první případ," řekla mluvčí strážníků.

Měsíčně podle ní v průměru najdou strážníci ve městě až 20 takových použitých jehel, existují i případy, kdy naleznou i větší množství. Extrémní případ se stal v sobotu na třídě Svornosti, kde našli tašku s 250 injekčními stříkačkami.

Důchodkyně kvůli poranění musí nyní absolvovat různá vyšetření. Podle Růženy Haliřové z Krajské hygienické stanice v Olomouci musejí odborníci především vyloučit riziko přenosu infekčních chorob přenášených krví, jako je například žloutenka. "Člověk musí jít na odběry krve, pod lékařským dohledem je půl roku," řekla Haliřová.

Hygienici v Olomouckém kraji evidovali na jaře letošního roku na 1062 problémových uživatelů drog, kteří vyhledali pomoc v některém zdravotnickém zařízení či poradně pro toxikomany. Meziročně se podle nich jejich počet zvýšil o zhruba 250. Skutečný počet narkomanů v kraji je ale mnohem vyšší. Problémových uživatelů drog v regionu přibývá několik let, snižuje se ale i jejich věk. Výjimkou nejsou podle odborníků ani děti.
V oblíbenosti drog v regionu vede pervitin, následuje marihuana a heroin. Nejvíce problémových uživatelů hygienici evidují na Olomoucku, nejméně naopak na Přerovsku. V celostátním srovnání se Olomoucký kraj pohybuje v průměru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám