Hlavní obsah

Důchodkyně dostala za okupování cizího domu 24 dnů vězení, odseděla to ve vazbě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad konečně dostane rozum a do domu, který jí už dávno nepatří, se znovu nevrátí. V tomto duchu se neslo středeční projednávání obžaloby Ivanky Vacíkové ze Staňkova na Domažlicku. Osmašedesátiletá důchodkyně byla u domažlického soudu už potřetí, a to za stále stejný prohřešek. Odmítala se vystěhovat z nemovitosti, ke které ztratila vlastnické právo už před dvěma lety.

Foto: Patrik Biskup, Právo

V polovině loňského prosince skončila nepolepšitelná důchodkyně Vacíková ve vazbě.

Článek

Nenapravily ji ani dva podmíněné tresty. Tentokrát ji soudce Jan Švígler uložil za pokračující přečin neoprávněné užívání cizího domu čtyřiadvacetidenní vězení. Fakticky za mříže ale nepůjde, délka trestu je totiž stejná jako doba, kterou si nepolepšitelná seniorka odseděla ve vazbě. Tudíž je v situaci, jako kdyby trest vykonala.

„Zohlednil jsem především to, že od propuštění z vazby minulý měsíc už žádné problémy majiteli domu nedělala,“ uvedl soudce. Podle něho obžalovaná žena byla bytostně přesvědčena, že jí dům stále patří.

„Beru to jako zásadní nespravedlnost, že bych z domu měla odejít.  Bydlela jsem tam 17 let a starala se o něj. I manžel si přál, abych tam po jeho smrti zůstala,“ prohlásila Vacíková. Azyl našla v komunitě lidí, živořících na okraji společnosti. Trvale je ale stále hlášena na adrese propíraného domu.

Nevypořádala se s dcerami

Její trable začaly po smrti manžela. Tehdy získala nárok na polovinu domku, nedohodla se ale na finančním vyrovnání s nevlastními dcerami, a tak dům začátkem předloňského roku prodal soud v dražbě. I když dostala Vacíková svůj podíl vyplacený, z domu se nevystěhovala.

„Nabídl jsem jí, že tam může bydlet a platit mi nájem. Řekla, že až dostane peníze z prodeje na účet, půjde na ubytovnu. Uběhl měsíc dva a pořád zůstávala v domě,“ popisoval počátek peripetií nový majitel domku Václav Mašek.

Pak mu seniorka začala tvrdit, že dražba je neplatná, že na dům měla předkupní právo a že ho koupil bez jejího vědomí.

Nechtěla dohodu s novým majitelem

„Do té doby jsem s ní jednal opravdu slušně, dá se říci se soucitem, prostě jako s babičkou. A to byla možná chyba. Postupně jsem z jejího chování poznal, že zase taková chudinka to není, a hlavně mi dala jasně na srozuměnou, že se nikam stěhovat nebude. Nezbylo mně nic jiného než podat na ni žalobu,“ pokračoval Mašek. Využil všech právních prostředků, ale s tvrdohlavou důchodkyní to ani nehnulo.

Soud předloni v říjnu rozhodl, že Vacíková musí do 60 dnů dům vyklidit a odejít. „Dva dny nato mi vypálila podkroví a stále se nic nedělo. Začátkem loňského roku jsem na ni podal trestní oznámení. V červnu dostala jednu podmínku a v září pak druhou,“ řekl Mašek.

Nežádané nájemnice se zbavil, až když ji na sklonku loňského roku policie zatkla a soud poslal do vazby.

„Pro mě to byla spása. Hned jsem vyrazil dům zabezpečit tak, aby se už nemohla zpátky nastěhovat. Když jsem uviděl uvnitř tu spoušť, pokoušely se o mě mrákoty. Většina místností byla zaplněná až po strop odpadky.  V domě nefungovala elektrika, ani netekla voda,“ řekl Mašek. Několik dnů musel nechat dům pořádně vyvětrat, a pak ho kompletně vystěhoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám