Hlavní obsah

Důchodce měl prát miliony podvodníkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská firma Sonitus nevyvíjela žádnou činnost, přesto přes její bankovní účty protékaly desítky milionů korun v zahraničních měnách. Jejího vlastníka, 79letého důchodce Miroslava P., policisté podezřívají, že spolu s komplicem (65) prali špinavé peníze podvodníků z Ameriky a Německa. Oba muže nyní čeká soud.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce Libor Řeřicha Právu potvrdil, že na dvojici obviněných podal obžalobu pro zločin legalizace výnosů z trestné činnosti, za což jim hrozí až šest let za mřížemi.

Podle informací Práva měli oba muži v průběhu roku 2019 a 2020 zastřít původ téměř 70 milionů korun, které zahraniční podvodníci vylákali od důvěřivých lidí. Ti se nechali zlákat nabídkou atraktivní finanční příležitosti v podobě investic do vývoje pokročilé umělé inteligence.

Naletěli i profesoři

Jak Právo zjistilo, mezi poškozenými figuruje například jeden z největších amerických výrobců tiskařských strojů. Naletěli ale i univerzitní profesoři, kteří neváhali zaplatit tisíce dolarů, aby mohli být součástí slibovaného byznysu.

Dívka vystupovala pod desítkami identit. Kvůli podvodům na webu skončila ve vazbě

Krimi

Poškození posílali peníze podle instrukcí podvodníků právě na účty společnosti Sonitus, odkud je měli obvinění dál přelévat na dosud neidentifikovaná zahraniční konta. Miliony končily například v Číně, kde docházelo k jejich přeměně na bitcoiny.

„Společnost Sonitus nedisponovala žádným majetkem ani vybavením. Jednalo se o zcela evidentně nastrčenou firmu pro legalizaci finančních prostředků, které pocházely z podvodů na území USA a SRN, když účelem transakcí mělo být ztíženo nebo znemožněno zjištění jejich původu,“ stojí v obžalobě.

Když jim policie zablokovala původní účty, založili nové, přes které prali špinavé peníze dál
z obžaloby

Státní zástupce dále upozornil na vysokou společenskou škodlivost jednání obou obviněných, kterou zvyšuje i jejich samotný postoj. „V trestné činnosti pokračovali i za situace, kdy jim muselo být jasné, že už po nich jde policie. Poté, co jim totiž zablokovala původní účty, založili nové, přes které prali špinavé peníze dál,“ dodal žalobce.

Majitel Sonitusu při výslechu přiznal, že sice založil firemní konta, ale odmítl, že by na nich prováděl jakékoliv transakce. Proč po jejich zablokování policií založil další účty, už ale nedokázal vysvětlit. Druhý z obviněných vypovídat odmítl.

Společnost je v likvidaci

„Po předchozí vzájemné dohodě zakládali jménem společnosti Sonitus bankovní účty, v jejichž prospěch přijímali peněžní prostředky pocházející z trestné činnosti, které následně odesílali na zahraniční bankovní účty za účelem zastření jejich původu,“ uzavřel žalobce.

Chtěl investovat do kryptoměn, přišel o milion

Krimi

Detektivové dvojici obviněných několik měsíců monitorovali. Součástí vyšetřovacího spisu jsou telefonní odposlechy i kamerové záznamy. Z těchto důkazů je zřejmě, že muži se trestné činnosti dopouštěli společně.

Podle výpisu z obchodního rejstříku koupil Sonitus jako neaktivní firmu obviněný Miroslav P. v roce 2016.

V současné době je společnost v likvidaci. Z veřejných dat je možné zjistit, že policie na jednom z účtů zajistila přibližně tři čtvrtě milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám