Hlavní obsah

Družce řezal nohy přes kozačky. To si udělala sama, když byla opilá, řekl soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ čtyřiačtyřicetiletého muže, který je obžalován z toho, že měl týrat družku v letech 2020 až 2022 na Šumpersku, začal v úterý projednávat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Muži za týrání osoby žijící ve společné domácnosti a pokus těžkého ublížení na zdraví hrozí až osm let za mřížemi.

Muž týral družkuVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Vše se podle obžaloby mělo odehrávat v bytě v Rejcharticích, kde společně bydleli, v Rudě nad Moravou a na různých dalších místech na Šumpersku. Obžalovaný byl v inkriminované době v podmínce. Odsouzený byl za těžké ublížení na zdraví.

„Fyzicky a slovně poškozenou napadal, fackoval, bil, kopal, omezoval její styky s rodinou, zakazoval jí chodit na záchod a ostříhal jí i vlasy,“ uvedla žalobkyně Michaela Šoková.

Jednou ji podle ní dokonce napadl nožem na pečivo, a to tak, že jí řezal kozačky obuté přes nárty, když chtěla z domu odejít. Tehdy ji pořezal tak, že krvácela z tepny. Musela se podrobit operaci, kdy jí lékaři sešili pahýly přeřezaných šlach. To si vyžádalo hospitalizaci v nemocnici. Pohybovala se poté jen pomocí berlí.

Foto: Petr Marek, Právo

Obžalovaný muž u soudu

„Byla omezena v obvyklém způsobu života, zásadní zranění neutrpěla díky včasnému lékařskému zákroku,“ uvedla žalobkyně.

Obžalovaný ji také častoval vulgaritami. Křičel na ni mimo jiné, že je špína, odpad společnosti, chlap v ženském těle. Při jiném útoku jí zase způsobil zhmoždění lebky, obou ušních boltců, tloukl ji i pěstmi do obličeje, tahal za vlasy po zemi.

„U poškozené se v důsledku toho rozvinul syndrom týrané osoby. Přestala věřit vlastnímu úsudku,“ dodala státní zástupkyně.

Muž, otec šesti dětí, vinu u soudu odmítl. Připustil jen, že se s partnerkou často hádali a přitom se občas vzájemně mlátili. Útoky, z nichž je obžalován, popřel. Zvláště pak, že by ženě pořezal nohy. „To si udělala sama, když byla opilá. Tehdy mi tvrdila, že spadla ze schodů na pilu. Kozačky nikdy neměla, doma navíc chodila výhradně bosá. Na mě to hodila proto, aby ji za sebepoškozování nezavřeli na psychiatrii,“ vypověděl u soudu.

Družku označil za alkoholičku a právě, když byla opilá, docházelo podle něj ke konfliktům. „Obvinila mě nakonec proto, že jsem chtěl od ní odejít. Bála se, že přijde o naše společné dítě, že ho já dostanu do péče,“ tvrdil obžalovaný.

Poškozená žena se k soudu nedostavila. Omluvila se kvůli zdravotnímu stavu. Jednání je u soudu nařízeno do čtvrtka.

Za vraždu karlovarského vyhazovače z roku 2011 dostal jeho známý 17 let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám