Hlavní obsah

Drama na plzeňské přehradě. S rybáři, kteří zdolávali obřího sumce, se převrhla loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohodové rybaření se pro dva muže na Borské přehradě v Plzni proměnilo v dramatické chvíle. Když v úterý dopoledne zdolávali obřího sumce, převrhla se s nimi loďka. Z vody je zachránil až další rybář.

Foto: Patrik Biskup

Tomáš Andrlík zachránil rybáře, s nimiž se na Borské přehradě v Plzni převrhla loďka.

Článek

Všechny složky integrovaného záchranného systému vyjížděly na místo krátce po 11. hodině. „Došlo k převrácení loďky se dvěma muži, kteří lovili větší rybu,“ řekla policejní mluvčí Barbora Šmaterová.

Podle zjištění Práva muži chytali ryby nejdříve ze břehu. Pak jim ale zabral velký sumec. „S kolegou jsme hned naskočili do lodě. Křižovali jsme přehradu sem tam,“ popsal jeden z rybářů.

Celou akci sledoval Tomáš Andrlík. „Sumce zdolávali na vodě asi půl hodiny. Zatáhl je daleko, byli až za půlkou přehrady,“ popsal Andrlík, který pak v klidu odešel do svého bivaku.

Senior v Plzni pomáhal vytáhnout psa z výkopu, sám do něj spadl

Krimi

Jenže mezitím se situace zdramatizovala. „Už jsme měli rybu skoro na hladině. Měřila zhruba dva metry, vážila tak padesát kilo. Ale v tu chvíli se s námi pramice převrátila a šla hned ke dnu,“ líčil rybář. On i jeho parťák křičeli o pomoc, ale nikdo je neslyšel.

Až shodou náhod to zjistil právě Andrlík. „Dcera jednoho z nich říkala, že se převrhli. Nevěděla, co má dělat. Sprintoval jsem po poli hned ke svému člunu, abych u nich byl co nejrychleji,“ pokračoval sedmadvacetiletý Andrlík.

Podle něj jeden muž plaval už ke břehu, druhý se sotva držel nad hladinou. „Otočil si rybářské gumáky, ve kterých se udělala vzduchová kapsa, a za ty se držel. Naštěstí se mi povedlo ho vytáhnout do člunu. Pak jsem nabral i jeho parťáka,“ uvedl zachránce.

Cestou se mu ovšem do motoru zamotal asi stometrový rybářský vlasec, a tak musel ke břehu při silných vlnách dopádlovat. „Naštěstí se chlapům nic nestalo,“ oddechl si Andrlík.

Jaromír Lev ze západočeského rybářského svazu doplnil, že v Borské přehradě jsou vysazeni obří sumci, kteří mohou mít kolem 2,5 metru. „Loni tady byl Jakub Vágner, který zrovna podobný kousek chytil,“ nastínil.

Foto: Patrik Biskup

Jeden ze sumců z plzeňské Borské přehrady, které sem vysazují rybáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám