Hlavní obsah

Dozorci ve Světlé drželi vězenkyni připoutanou k oknu, nesměla ani na záchod. Soud je osvobodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Čtyři roky se táhlo vyšetřování a soudní projednávání případu vězenkyně, která si stěžovala na sedm dozorců, že ji týrali. V lednu 2020 ji připoutali za obě ruce k mřížím cely. V nepříjemných a trýznivých polohách strávila celkem tři a půl hodiny. Soud v Pardubicích v úterý obžalované členy vězeňské služby zprostil viny a případ předal ředitelce věznice k případnému kázeňskému potrestání v přestupkovém řízení. Po skoro třech letech se tak budou moct vrátit opět do služby.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Šestice vězeňských dozorců na lavici obžalovaných u  krajského soudu v Pardubicích

Článek

„Rozsudek okresního soudu se zrušuje, protože nejde o trestný čin, ale žalovaný čin by mohl být posouzen jako kázeňský přestupek,“ vysvětlil předseda soudního senátu Aleš Holík. Rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Případ začal v lednu 2020. Žena, jež si odpykávala trest ve věznici ve Světlé nad Sázavou, si stěžovala, že ji dozorci připoutali k mřížím oken cely, kde musela strávit tři a půl hodiny v nepřirozených a strastiplných polohách, nemohla odejít ani na záchod. Když se pomočila, musela si pak po sobě celu uklidit.

Připoutání bylo trestem za její údajné výhrůžky a hrozbu napadení dozorců poté, co měla konflikt ve školském zařízení věznice.

Vězeň ve Valdicích hodil po dozorci kovovými dveřmi

Krimi

Generální inspekce bezpečnostních sborů v souvislosti s tím obvinila sedm dozorců z mučení a nelidského zacházení a pak začal pomyslný soudní ping-pong.

Okresní soud v Havlíčkově Brodě nejprve dvakrát dozorce zprostil viny, jednoho zcela osvobodil, odvolací krajský soud ale vždy vrátil věc zpět k prvoinstančnímu řízení. Když okresní soud jednal o vině a trestu potřetí, odsoudil obžalované za zneužití pravomoci veřejného činitele ke třem letům odnětí svobody se zkušební dobou tří let a zákazem vykonávat povolání dozorce na dva roky.

Obhajoba argumentovala konfliktností ženy

Proti tomu se odvolali jak obžalovaní, kteří trvali na své nevině, tak státní zástupce, který požadoval překvalifikování trestného činu na mučení a nelidské zacházení. Poté, co žalobce i obhájci zdůvodnili svá stanoviska, došlo k dalšímu dokazování a pak soud vynesl výše zmíněný verdikt.

„Přinejmenším se ukázalo, že ve věznici Světlá nad Sázavou byl opakovaně využíván zcela nevhodný způsob zaštiťovaný jako použití donucovacího prostředku, kdy byly odsouzené v uzamčené cele poutány k okenní mříži zády s roztaženýma rukama a s tím, že měly pouta na obou rukou. Jak Generální inspekce bezpečnostních sborů, tak i kontrola Generálního ředitelství vězeňské služby dovodily, že jde o způsob nevhodný, a zřejmě od něj bylo upuštěno,“ uvedl mimo jiné v odůvodnění rozsudku soudce Holík.

Verdikt se týkal šesti obžalovaných - čtyř mužů a dvou žen. Sedmého krajský soud osvobodil již dříve. Z této šestice soud jednoho dozorce také zcela zprostil obžaloby, neboť se stal účastníkem události až v samém jejím závěru, a u dalších pěti rozsudek zrušil s tím, že mohlo jít o přestupek.

Obhajoba stavěla mimo jiné na tom, že je vězenkyně nevěrohodná a konfliktní recidivistka, která se už dříve chtěla dozorcům pomstít, a že dozorci měli důvod proti ní zakročit.

„Kauza je masivně sledovaná nejen veřejností, ale i příslušníky vězeňské služby. A chtěl bych zájemcům doporučit, aby nechodili do vězeňské služby. Budou mít mzdu spíš podprůměrnou, zato budete mít přesčasy, že nebudete mít čas na rodinu,“ uváděl například advokát jednoho z obžalovaných Zdeněk Honzík.

Naopak podle zmocněnce poškozené, která je už potřinácté ve výkonu trestu, toho času ve věznici v Opavě, je irelevantní posuzovat, jakou osobností poškozená žena je.

Sedm dozorců ve Světlé nad Sázavou mělo mučit vězněnou ženu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám